Hvordan kommer man i gang med figurspil?
Har du set de smukt malede Warhammer-figurer nede i din lokale Spilforsyningen? Er du helt vild med Star Wars-figurer? Eller er du med på moden med de nye Marvel-figurer? Tænker du, at det virker som en uoverskuelig opgave at male som de dygtige figur-entusiaster? Ved du ikke lige, hvordan du nemmest kommer i gang med hobbyen? Frygt ej, hjælpen er på vej! Jeg har fået hjælp af Spilforsyningens egen Warhammer-ekspert Kaspar til at fortælle om, hvordan du lettest kommer i gang med at male figurer. Her ser du Kaspar med en af sine Khorne-figurer:
En omfattende hobby
Det er ikke for sjov, når vi kalder figurspil for en omfattende hobby - måske burde det endda kaldes en livsstil! For når man først kommer i gang med figurspil, så er man som regel hooked for livet. For det er en fed hobby, og hører du til dem, der har børn i skolealderen og op, så kan det også være et fedt familieprojekt. Nogle elsker at male figurerne og bruge lang tid på detaljerne og på at få figuren til at fremstå skarpt og lækre - og spiller måske sjældent eller aldrig. Andre er vilde med at spille og kan ikke få malet sine figurer hurtigt nok. Og så er der i øvrigt alt derimellem. I dette blogindlæg fortæller vi om to teknikker: en til dem, der gerne vil male figurer flot, men hurtigt, og en til dem, som gerne bruger lang tid på detaljerne. Til slut vil vi også gennemgå materialer - hvad er et must til at male figurer, og hvad er nice to have.
Hvordan maler man hurtigt, men flot?
Contrast er en helt ny måde at male figurer på. Den er virkelig nybegynder-venlig. Personligt har jeg en plan om at prøve det på en Warcry-hær, jeg har et godt øje til. Denne metode er virkelig god til folk som mig, der mangler tålmodighed, men samtidig sætter pris på pæne figurer.
Contrast maleguide:
- Spray din samlede figur med Contrast Undercoat (se her).
- Mal med Contrast-maling (se her).
- Mal basen med en Technical-maling (se her). I turneringer og i malekonkurrencer er det et krav, at basen er lavet. Der findes et væld af flotte malinger, som giver nogle vilde effekter, og andet tilbehør du kan tilføje (se her).
- Nu er du klar til at spille!
Så let er det! Contrast-maling vil automatisk lægge sig, så det bliver mørkt i folder og lyst på store flader. Denne metode gør det super let at få et flot slutresultat. Se denne Warcry-figur som er malet med Contrast:
Hvordan maler man detaljeret og gennemført?
Den klassiske male-metode er for dig, som gerne vil gå i dybden med detaljer. Du har her muligheden for at tage malingen i etaper, så du med få steps kan få malede figurer, som er klar til spil. Senere kan du så tilføje ekstra detalje-niveauer til den samme figur. På den måde starter du ud med det lette og kan så senere øge sværhedsgraden.
Klassisk maleguide:
- Spray din samlede figur med en primer (se her). Du kan også vælge at bruge en primer. som males på med en pensel, men vi anbefaler at bruge en spray for det mest ensartede resultat. og fordi det er hurtigere.
- Mal med Basecoat-maling. Her maler du figuren i de grundfarver, den skal have, ovenpå primeren (se her).
- Mal med Shade-maling for at tilføje skygge og kontur til din figur. Her maler du den shade, der passer til hver af de grundfarver, du har valgt på din figur. Vær generøs med mængden af maling, men sørg for, at det ikke ligger i små søer på figuren (se her).
- Mal basen med en Technical-maling (se her). I turneringer og i malekonkurrencer er det et krav, at basen er lavet. Der findes et væld af flotte malinger, som giver nogle vilde effekter, og andet tilbehør du kan tilføje (se her).
- Nu er du klar til at spille!
- Hvis du har mod på at tilføje yderligere detaljer til din figur, kan du senere gå i gang med teknikker som highlights, drybrushing og layers.
Så er du godt på vej! Shade-maling vil automatisk lægge sig, så det bliver mørkt i folder og lyst på store flader. Efter step fire kan du sagtens stoppe, men bruger du nogle af teknikkerne nævnt i step seks, kan du få vildt detaljerede og endnu flottere figurer. Se disse tre Warhammer-figurer som er malet med den klassiske metode:
- Figur 1 har kun fået primer (step 1)
- Figur 2 er klar til spil med både primer, base, shade og technical på basen (step 1-4)
- Figur 3 er blevet shinet op med highlights m.m. (step 6)
Hvilke materialer skal jeg bruge?
For at komme ordentligt i gang med at samle og male dine figurer, så de er klar til spil, er man først nødt at have det rigtige værktøj. Herunder finder du en liste over materialer, du skal bruge:
Klipper:
Når du skal have dine figurer ud af deres ramme, skal du bruge en cutter. Vi anbefaler denne (se her), da den er skarp i skærene og kan klippe tæt ind til figuren uden at efterlade spor.
Lim:
Når du skal samle din figur, skal du også bruge lim. Vi anbefaler denne her fra Citadel til nye figur-hobbyister, da den er en god allround figurlim og har en lidt længere tørretid. Den længere tørretid gør, at der er god tid til at positionere figuren, som du vil have.
Pensler:
For overhovedet at kunne male sine figurer, er man nødt til at have lidt pensler at arbejde med. Som det første anbefalder vi starterset fra Armypainter - se her.
Når du har lidt erfaring med at male, anbefaler vi en god allround pensel som denne her.
Maling:
Technical-maling til baserne (se her) og andet tilbehør (se her). Til selve figuren skal du købe efter, hvilken metode du har tænkt dig at bruge.
- Contrast: Contrast Undercoat Spray (se her) og Contrast-maling (se her).
- Den klassiske: Primer (se her), Base (se her) og Shade (se her).
På billedet herunder ser du tingene fra materialelisten. Jeg har valgt at bruge rød og blå maling som eksempel til de to metoder: Contrast er sprayen, og de to malinger til venstre og til højre er det maling, du skal bruge for at komme i gang med at male efter den klassiske metode - en spray, to baser og en shade, som går fint til begge farver. Spørg gerne en af os om hjælp til at vælge den rigtige farvesammensætning. Læs med under billedet for at se de ting, som er nice to have, når man skal male.
Hvilke materialer kan jeg undvære?
Der findes en helt masse produkter til figurspil og det er ikke dem alle, der er nødvendige. Herunder finder du en liste over materialer, der er "Nice to have". De er ikke nødvendige, men er ret fede og kan tage din hobby til nye højder!
Handle:
Et "håndtag" som du kan sætte på figuren, når du skal male. Med et handle er det lettere at holde på figuren uden at tabe den og uden at tvære malingen ud. Se vores udvalg her.
Wet Palette:
En boks med en "våd" malerpalet. Paletten gør, at du kan have det maling, du maler med, til at ligge i flere dage og samtidig bevare fugtigheden. Med den kommer du aldrig ud for, at din maling tørrer, mens du er i gang med at male. En Wet Palette giver også malingen en lidt anden tekstur, som gør den lettere at påføre. Se den her.
Malestativ:
Et stativ hvor din maling kan stå fast. Nem og overskuelig opbevaring af dine malebøtter. Se her.
Magneter:
Bruges til at lave udskiftelige eller bevægelige dele på dine figurer (se her).
Værktøjer:
Bor som giver dig mulighed for at bore huller til små metalstænger, som kan forstærke din figur, eller til at indsætte magneter i figuren (se her).
Greenstuff:
En masse du kan forme, hvorefter det stivner. Det kan bruges til at lave ændringer på din figur og for at personliggøre din hær endnu mere. Greenstuff fås både i en fast (se her) og i en flydende variant (se her).
Lak:
Du kan lakere din figur, så den bliver mere modstandsdygtig, og du undgår ridser i malingen. Vi har et udvalg af forskellige typer lak til figurer. Se dem her.
Vandbeholder:
Er du træt af, at alle dine glas har malingspor? Så er her en god løsning. Denne vandbeholder har også en masse smarte riller, som hjælper med først at få malingen af, dernæst at få vandet af penslen. Se den her.
Opbevaring:
Vi har et stort udvalg af tasker og skum til opbevaring og transport af figurer, så du sikrer dine figurer mest muligt. Se her.
Har du nogle spørgsmål? Hvad vil DU gerne se guides til? Skriv til os på Facebook.