Gratis returret indtil 31. januar

42 kr,- fragt, fri over 599 kr,- til pakkeshop

Levering 1 - 2 hverdage

Forældre-guide til Pokémon

Forældre-guide til Pokémon

Jan Jensen |

← Næste blog                                  Forrige blog 

Forældre-Guide til Pokémon

Dit barn er begyndt at interessere sig for Pokémon, og nu står du som forældre og ved ikke hvad der er op og ned. Du ved måske lige, at der er en gul Pokémon, der hedder Pikachu, men så stopper festen også der. Det kan da også være lidt af en jungle, men bare rolig… I denne guide gennemgår vi alle de grundlæggende ting, du har brug for at vide om Pokémon.

Forældre-Guide til Pokémon kort


Oversigt:

Se også Pokémon-Professorens introduktion til Pokémon: 


Hvad er Pokémon overhovedet?

Pokémon er mange ting. Originalt var det et elektronisk spil til Gameboy, hvor du i rollen som en Pokémon-træner, skal fange forskellige Pokémon og bruge dem i kamp mod andre trænere, for til sidst at blive den ultimative Pokémon-mester. Siden er der kommet mange flere spil til i serien. Der findes tegneserier, tegnefilm, legetøj, merchandise og ikke mindst... Samlekort. 
Alting med Pokémon er cool!
Denne guide handler om samlekortene. Det er først og fremmest vigtigt at forstå, at Pokémon-kort både er samleobjekter, men du kan også spille med kortene - så hvor eftertragtet et givet kort er, afhænger både af hvor sjældent det er, men også hvor nyttigt det er i spillet.

Nogle vælger bare at samle på kortene fordi de elsker Pokémon, og synes de er seje og flotte. Andre igen går meget op i spillet, og skal helst have de stærkeste kort.


Hvilke typer af kort findes der?

I Pokémon findes der tre grundlæggende typer af kort:

Pokémon: Pokémon og deres udviklede former. Pokémon skal bruges til at kæmpe mod andre Pokémon.

Trainers: Forskellige trænere og værktøj, som hjælper dine Pokémon på forskellige måder.

Energy: Energi som kobles på en Pokémon, så den har kræfter nok til at lave sine angreb.

typer af pokemon kort

 

Hvad er Rarity (sjældenhed)?

Alle Pokémon kort er markeret med et symbol, der indikerer hvor sjældent kortet er. Værdien af et kort hænger som regel også sammen med dets sjældenhed. Der er dog mange faktorer, der spiller ind her. Læs mere om værdien på Pokémon-kort HER.

 Common (almindelig) - En pakke med 10 kort indeholder som regel 6 common-kort.
 Uncommon (ualmindelig) - En pakke indeholder som regel 3 af disse.
 Rare (sjælden) - En pakke indeholder 1 rare kort. Et rare kort kan dog komme i forskellige variationer. 
 Promo - Disse kort kan aldrig åbnes i booster-pakker, men gives ud sammen med bestemte produkter eller som bonus/præmie til særlige arrangementer.

rarity af pokemon kort

Som du kan se på de tre eksempler ovenfor, kan symbolets placering på kortet variere. En gang imellem kommer der et nyt design og layout - Men symbolerne har været de samme lige fra start.


Hvad er Pokémon Sets / udvidelser?

Pokémon kort er sjove at samle på, men de er også beregnede til at spille med. For at spillet skal blive ved med at være friskt og interessant for både nye og gamle spillere, kommer der med jævne mellemrum en ny serie med helt nye kort. En sådan serie kaldes et ”Set” og har altid et unikt navn f.eks. Sword & Shield Vivid Voltage.

Det er værd at bemærke, at et set normalt kun er på markedet i en begrænset periode, hvorefter det bliver erstattet af et nyt set. Det kan derfor være svært at finde ældre sets, og de vil ofte være dyre.  

forskellige pokemon set


Selv om kortene er nye, kan der godt være Pokémon med, som også har været med i tidligere sets. På den måde kan du altså have adskillige Pokémon kort, der hedder det samme, men har forskellig tekst, og kommer fra forskellige sets.

Et kort kan også blive genoptrykt i et nyt set. Så vil kortet typisk være helt identisk, bortset fra kortnummeret og set-symbolet. På den måde kan du se at kortene kommer fra to forskellige sets.


Hvor køber man Pokémon kort?

De fleste Pokémon kort kommer fra at åbne Booster-pakker. Boosters er foliepakker, der indeholder tilfældige kort fra et bestemt set. Du ved altså ikke præcis hvilke kort du får, men du kender den pulje af kort de bliver trukket fra. Hvis du leder efter et helt bestemt kort, skal du med andre ord vide hvilket set den kommer fra.
For at finde et bestemt kort, kan du bruge den officielle
Pokémon Kort-Database.

Pokémon booster packs

Se Spilforsyningens udvalg af boosters: HER

Booster-pakker indeholder altid den samme fordeling af kort:

  • 6 Common
  • 3 Uncommon
  • 1 Rare
  • 1 reklamekort, der indeholder en kode, hvis du spiller Pokémon TCG Online.
  • Et enkelt kort vil være trykt som Reverse Holo - Læs mere i afsnittet nedenfor.

 

pokemon boxes

Se Spilforsyningens udvalg af Pokémon boxes: HER

Der findes også mange andre forskellige Pokémon produkter, hvor du kan få nye kort. Fælles for næsten dem alle, er at de inkluderer en eller flere Booster-pakker. Som regel inkluderer de også andre interessante ting, som flotte opbevaringsæsker, eller unikke Promo-kort, du kun kan få ved at købe netop den pakke.

The Card Collective sælger nye og brugte Pokémon kort i løssalg: HER


Hvad er Holo, Glimmer, Reverse og Rainbow?

Langt de fleste kort er trykt på almindeligt pap. Men enkelte kort har et ekstra lag med metallisk folie, der skinner farvestrålende når du vipper kortet. Mange børn kalder dem glimmer-kort eller shinys, men i kort-verdenen hedder det foil (eller holographic foil). 

Mega seje Pokémon foil kort!


Foil - Der findes forskellige typer foil-kort. Et "almindeligt" foil-kort har kun folie på selve billedet i toppen, mens resten af kortet ser normalt ud. Denne type forekommer kun på Rare- og Promo-kort.

Reverse-Holo - Der findes også en anden type, kaldet Reverse-Holo, eller bare Reverse. De er, som navnet antyder, modsatte de normale foil-kort. Her er billedet trykt på normalt pap, mens resten af kortet har folie-belægning. Alle kort kan forekomme i Reverse-udgave, selv Common og Uncommon-kort. 

Rainbow - Endelig findes der også Rainbow-Foil eller Regnbue-kort. Udvalgte Rare-kort findes også i en meget sjælden udgave, hvor grafikken er meget anderledes end det normale Rare-kort. Hele kortets overflade er dækket af et regnbuefarvet skinnende folielag. Disse kort er for det meste meget eftertragtede blandt samlere.

 

Hvad er Gx, Ex, Mega Ex, V og Vmax?

Når du åbner et Rare-kort i en Pokémon-Booster, er der en chance for at du i stedet trækker et Ultra-Rare eller Secret-Rare kort, som har specielle regler eller udseende i forhold til de almindelige Rares. 

Rayquaza regner på din parade!

 Forskellige Ultra-Rare kort inkluderer bl.a.:

  • V
  • V-Max
  • V-Star
  • Pokémon ex
  • Pokémon  (star)
  • Pokémon LV.X
  • Pokémon LEGEND
  • Pokémon Prime
  • Pokémon-EX
  • Pokémon-GX

Disse kort har ofte meget vildere og flottere grafik end andre kort, samtidigt med at de også er meget stærke i kamp. Derfor er de eftertragtede blandt både samlere og spillere.


God fornøjelse!

Jeg håber du nu er klædt lidt bedre på, til at tage på opdagelse i det spændende Pokémon-univers sammen med dit barn. Hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte Spilforsyningen - Vi står altid klar med gode råd og vejledning, uanset om du er helt nybegynder, eller er klar til at tage det næste skridt. 


Del 2.

hvad er mine pokemon kort værd


Hvis du eller dit barn samler på Pokémon-kort, har du nok ikke kunne undgå at høre om, at der findes meget værdifulde kort, der bliver solgt for flere tusinde kroner. Men hvorfor er der nogle kort der er så værdifulde, mens andre kort bare er ingenting værd? Hvordan finder du ud af, om dine Pokémon kort er penge værd, og hvad stiller du egentligt op hvis de er? I denne guide får du alle de svar, du leder efter.

Se også videoen om priser på Pokémon-kort.

 

Hvad gør et Pokémon-kort værdifuldt?

Der er mange faktorer der spiller ind på, hvor værdifuldt et bestemt kort er. Alle betingelserne behøves ikke være opfyldt, men typisk vil flere af de nedstående punkter gøre sig gældende.

  • Alle Pokémon-kort har et symbol for dets sjældenhed. I langt de fleste tilfælde vil det kun være Rare-kort markeret med en stjerne , der har nogen form for reel værdi.
  • Kortet er i perfekt eller meget god stand.
  • Kortet er 1st Edition – altså fra det første oplag. Dette er markeret på kortet med et  symbol.
  • Kortet er fra de helt gamle Pokémon sets.
  • Kortet er fra et populært set.
  • Der er få af dette kort i omløb - f.eks. kort fra en særlig begivenhed.
  • Kortet er stærkt hvis du skal bruge det til at spille med.

 

 

Hvor god stand er kortene i?

Standen på dine kort betyder meget for værdien på dine kort. Hvis en samler har muligheden for enten at købe et meget slidt kort, eller et kort der er som nyt, giver det mening at han vil betale mere for et kort i god stand.

  • Er kortet ridset på overfladen?
  • Er kanterne flossede?
  • Er kortet bukket eller krøllet?
  • Er der tegnet eller skrevet på kortet?

Slidte kort
Eksempler på kort i ekstrem dårlig stand - Men selv mindre skader kan sænke værdien af dine kort.

Det er med andre ord vigtigt, at du passer godt på dine kort, hvis de skal bevare deres værdi. Jeg anbefaler at du altid sætter dine værdifulde kort i sleeves, altså beskyttende plastiklommer. Det er også en god ide at opbevare dine kort i en samlemappe. På den måde er dine kort både beskyttede og organiserede.


Hvad er Grading / Vurdering af kort?

Der findes forskellige firmaer rundt om i verdenen, der specialiserer sig i at vurdere samlekort, og giver dem en karakter baseret på deres stand. Tre af de mest brugte er PSA, BGS og CGC. Når et af disse firmaer skal vurdere et kort, går de kortet igennem for alle fejl og skader. Kortet får så en karakter (eller ”Grading”) fra 1 – 10, hvorefter kortet forsegles i en hård plastik-æske, så det bevarer sin nuværende stand.

Gradede Pokémon kortGradede Pokémon kort. De har fået karaktererne 9, 9 og 8, så de er altså i rigtig fin stand, og derfor mere værd.

Et kort der er blevet graded er per definition mere værd, end det samme kort i samme stand, som ikke er blevet graded. Det har en stor værdi for samlere, at et kort er blevet vurderet af et professionelt og anerkendt grading-firma.

Se The Card Collectives udvalg af gradede Pokémon-kort HER.


Hvad er mine Pokémon kort værd?

Nu ved du hvad der har betydning på værdien af dine kort. Så hvad er dine kort rent faktisk værd?
Spilforsyningen har en afdeling, der kun beskæftiger sig med køb og salg af samlekort: The Card Collective.
Her kan du få dine kort vurderet, og vi er altid klar til at give professionel råd og vejledning. Vi giver også altid et fair bud for både enkelte kort og hele samlinger.

 

nørd vurderer pokemon kort

Få The Card Collective til at vurdere dine kort – Læs mere HER

Du kan også prøve at søge efter dit kort på e-Bay. Desværre er der mange sælgere, der sætter deres kort urealistisk højt, hvilket gør det sværere at finde ud af hvad kortene reelt er værd. Derfor er det en god ide kun at søge på kort der rent faktisk er blevet solgt.

Du kan også besøge Cardmarked.com og søge efter dit kort. Der kan du se en ”trend”-pris, altså et gennemsnit af salgsprisen på et givet kort over den seneste periode. Trend-prisen inkluderer dog alle kort! Både meget slidte kort og PSA-gradede kort – Så det er en god ide også at sammenligne med kort der er til salg på siden, og finde et i samme stand.


Hvor kan jeg sælge mine Pokémon kort?

Du kan altid sælge dine Pokémon-kort til The Card Collective. Vi giver dig et realistisk bud på dine kort, uanset om det er enkelte kort eller en hel samling. Så slipper du for besværet med at lede efter købere, og sende enkelte kort til individuelle privatpersoner.

Læs mere om at sælge til The Card Collective HER

Pokemon er Big Business


Peter fra The Card Collective har netop købt en kæmpe samling kort.


Jeg har set det samme kort meget dyrere!

Du kan godt opleve at sidde med et kort i hånden og sammenligne prisen med et kort på nettet – men så oplever du at blive tilbudt en langt lavere pris på kortet. Det er selvfølgelig ærgeligt, men det kan der være flere forskellige grunde til:

  • Du har sammenlignet et ungraded kort med et graded kort.
  • Du har sammenlignet kort fra to forskellige sets.
  • Du har sammenlignet et slidt kort med et kort i meget bedre stand.
  • Du har sammenlignet et unlimited kort med et 1st edition kort.
  • Du har sammenlignet to forskellige kort – Der er f.eks. mange forskellige kort der bare hedder ”Charizard”.

Graded CharizardTo kort, der til forveksling ligner hinanden. Kig godt efter kan du finde alle de små forskellene?

På billedet ser vi to kort med samme navn, samme tegning og de samme angreb. Kortene er funktionelle ens, hvis du skal spille med dem. Men hvorfor er det ene så meget mere værd end det andet? Det skyldes at det faktisk er to helt forskellige kort fra forskellige sets. Kortet til venstre er en 1st edition fra det allerførste set der nogensinde udkom. Og så er det oven i købet blevet graded. Kortet til venstre er et meget senere genoptryk.

Som du kan se, er der mange ting, der har betydning for værdien på et kort.

Del 3. Er mine kort ægte eller falske?

Vi har desværre hørt den samme historie mange gange… Du bytter kort med de andre i skolegården. En af de andre har det sjældne kort du netop har ledt efter til din samling, så du bytter med din Mewtwo, som du alligevel har to af. Alle vinder, og alt er godt… lige indtil en af dine venner siger at dit nye kort helt klart er falsk. Så hvordan kan du spotte et falsk Pokémon kort?

Se Pokémon-Professoren fortælle om falske kort:


Undgå selv at købe falske kort

Som med alle populære produkter, findes der desværre også kopi-varer af Pokémon kort. Et godt råd, når du køber Pokémon kort: Hvis det er for godt til at være sandt, så lad vær! Når du handler online, kan du nemt finde frem til hjemmesider der sælger ”nye” kort i forseglede produkter betydeligt billigere end andre butikker. Selvfølgelig kan legitime forhandlere godt have et godt tilbud, men hvis en online butik sælger booster-pakker til under halv pris, burde du straks blive meget mistænksom. Vær kritisk, når du køber online, så du undgår selv at være med til at bringe falske kort i omløb.

Du kan være sikker på at alle pokemon kort købt hos Spilforsyningen er 100% ægte.


Sammenlign med et ægte kort

Den klart bedste måde at identificere et falsk kort, er at sammenligne med et kort, du ved er ægte. Etablerede danske butikker, som f.eks. Spilforsyningen, køber deres kort gennem forhandlere, der køber direkte fra the Pokémon Company. Du kan altså være 100% sikker på, at alle kort du køber gennem Spilforsyningen er ægte.

Det er en kæmpe fordel at have ægte kort på hånden til at sammenligne med. Gerne forskellige slags. Du behøves dog ikke have en ægte udgave af lige det specifikke kort du prøver at fastslå ægtheden på (selv om det selvfølgelig gør det endnu nemmere).

Måske er du ikke helt sikker på resultatet af en enkelt metode. Det bedste er at undersøge alle mulighederne, indtil du er sikker i din sag.

 

Undersøg om de printede værdier er korrekte

Er navnet på kortets Pokémon stavet rigtigt? Mangler der en apostrof over et ”é”, eller lignende småfejl? Står der de rigtige tal ved HP og angrebsskade? Hvis nogle af tallene er oppe i tusinderne, ved du at noget er helt galt! Så står du stensikkert med et falsk kort.

Her er det også en fordel at vide lidt om Pokémon universet. F.eks. har kortet i midten nedenfor Pokémon'en Mew på tegningen - Men navnet på kortet er Mewtwo, som er en helt anden Pokémon. Teksten under billedet refererer også til Drowzee, som er en helt tredje Pokémon! Det er fejl, som kan være svære at fange, hvis man ved meget lidt om Pokémon.

Forkerte tekster og værdier
Disse kort har helt åbenlyse fejl. Der bliver brugt forkerte navne i overskriften og i teksten, de udvikler sig til og fra forkerte Pokémon, "Podemon" er stavet forkert. Du kan som udgangspunkt antage at et ægte kort aldrig har
stavefejl.

Det er en god ide at sammenligne med den officielle
Pokémon Kort Database.

 

Sammenlign skrifttypen

Alle Pokémon kort bruger den samme skrifttype til navnet, angrebene og alt andet tekst. Ofte vil du opleve at falske kort ikke bruger den rigtige skrift.

SkrifttypeI eksemplet her er fonten helt forskellig. Sammenlign især C'et i "Charge Beam". 


Størrelsen på kortet

Nogle falske kort er helt enkelt skåret i en forkert størrelse. Læg kortet op ved siden af et ægte kort og sammenlign størrelsen på begge ledder. Hvis størrelsen er forskellig, er kortet falskt.
Størrelse på kort

 

Farverne

Mange falske kort er nemme at spotte, ved at farverne er forkerte. Sammenlign med et ægte kort. Det nemmeste er at sammenligne bagsiden på kortene, da forsiderne jo kan se meget forskellige ud. Sammenlign især den gule farve i Pokémon-logoet, og den blå farve.

farver på kort

 

Kvaliteten af trykket

Når du sammenligner med et ægte kort, vil du næsten altid bemærke at det falske kort er dårligere trykt. Hvis du sammenligner teksten på kortet, især teksten med helt småt i bunden, vil du opdage at det falske kort er meget mere sløret i forhold til det ægte, der står helt skarpt.

Trykkvalitet
Teksten på det falske kort fremstår meget sløret i forhold til det ægte.

 

Udseendet af Holo-foil

Foil kort har ofte et holografisk mønster som er meget svært at efterligne. Når du ved hvordan mønsteret i holo-foil skal se ud, er det meget nemt hurtigt at spotte falske kort.

Pokémon foil kort Her ser du tre forskellige typer af foil kort. Disse er alle ægte.

Hvis du ser en type holo-foil du ikke har set før, bør du være opmærksom. Der findes dog mange forskellige slags, så det er en god ide sammenligne med et ægte kort.

Lav riv-testen

Falske Pokémon kort er ofte trykt på dårligere kvalitet pap end de ægte. Du kan nogle gange simpelthen mærke at kortene er forskellige bare ved at holde dem i hånden. Pappet i ægte Pokémon kort er lavet af flere tynde lag papir. Det midterste lag er helt sort. Du kan prøve at rive et ægte kort skråt over, hvis du vil se hvordan det ser ud (brug et værdiløst common kort!). Meget få falske Pokémon kort har dette lag, og indeholder bare hvidt papir.

Lav riv testen

Det er selvfølgelig risikabelt at rive et potentielt værdifuldt kort over, for at tjekke efter det sorte lag. Men har du nu f.eks. fået en samling eller købt kort online, kan du rive et common-kort over for at få en indikation på om resten af samlingen måske også er falske.

← Næste blog                                  Forrige blog