• Billig fragt fra 39kr, Gratis over 500 kr.
  • Gratis ombytning i 30 dage
  • Levering: 1-2 hverdage
  • Kundeservice: +45 3070 6192 man-fre 8:30-16:00

Spilanmeldelse: Kvaksalver

af Jan Jensen udgivet October 02, 2020

Næste blog                                  Forrige blog

 

spilanmeldelse kvaksalver

 

Det er starten på den 9-dages festival i byen, og heksebryggere og vismænd samles fra nær og fjern for at sætte deres kedler op. Nu gælder det om at brygge de bedste eliksirer og miksturer, så byens borgere kan blive kureret for kærlighedssorger, skaldethed og alle mulige andre lidelser. For en klækkelig sum rigsdalere, vel at mærke!

Spilanmeldelse: Kvaksalver

Antal spillere: 1-4
Alder: 10+
Spilletid: 45 min.
Pris: 299,95 kr
Køb her: Kvaksalver

Spil det fordi: Nervepirrende 'pres dit held', enormt stor genspilningsværdi, unik og sjov måde at trække brikker.

kvaksalver æske

Billederne er fra den engelske udgave. Spillet er så godt, at jeg ikke kunne vente på den danske...


Hvad er Kvaksalver

Kvaksalver blev originalt udgivet som "Quacksalber Von Quedlinburg", men er nu endelig udkommet i en dansk udgave. Selv om den danske udgave nu foregår i en unavngivet by, er selve spillet præcist lige så lækkert og gennemført som originalen. Kvaksalver er et "pres dit held"-spil, hvor du hele tiden skal vurdere, om du bør fortsætte eller ej - og når du har indset, at det er dumt at fortsætte, bliver du alligevel ved!

kvaksalver indhold

 

Spillerne tager rollen som kvaksalvere, der har 9 dage (runder) til at brygge tiltagende avancerede miksturer og tjene så mange penge som muligt med det formål at blive byens bedste kvaksalver.

 

Hvordan spiller man

Spillerne har 9 runder til at score så mange points som muligt. Den spiller, der har flest point, når spillet er forbi, har vundet. Hver spiller bliver udstyret med spilleplade (gryden) og en sort stofpose, der indeholder et bestemt antal brikker, der repræsenterer de mystiske ingredienser, som skal puttes i gryden. Nogle af brikkerne er nyttige ingredienser, men de hvide snebær kan få gryden til at eksplodere, hvis der kommer for mange i.

kvaksalver gryden

 
I hver runde skal alle spillerne trække brikker fra posen og lægge dem i gryden. Alle brikker har en talværdi (1, 2 eller 4), og når en brik bliver trukket skal den lægges et tilsvarende antal felter fra den forrige brik. Jo flere brikker man kan få lagt i gryden, jo flere point får du, og jo flere penge tjener du. Pengene bruges til at købe flere og bedre ingredienser imellem hver runde.

kvaksalver spilleplade

 
Man bestemmer selv, hvornår man vil stoppe med at trække brikker fra posen. Hvis værdien af snebær i gryden overstiger 7, eksploderer gryden nemlig, og så skal man give afkald på enten sine point eller penge for denne runde. Antallet af brikker med snebær er dog kendt, så man kan altid lave en beregnet risikovurdering, om der skal trækkes flere brikker eller ej.

kvaksalver snebær

 
Når alle spillere enten har valgt at stoppe eller fik deres gryde til at eksplodere, gives der points og penge alt efter, hvor mange brikker man hver især fik lagt på. Nogle af brikkerne kan også udløse forskellige ekstra bonusser, hvis bestemte betingelser er opfyldt.

kvaksalver brikker

Spillernes brikker rykkes frem på spillepladen, og spillerne må nu købe nye ingredienser for de penge, de tjente i denne runde. Som spillet skrider frem, bliver der åbnet op for flere forskellige ingredienser. Til hver ingrediens hører en tilsvarende opskriftsbog, der forklarer, hvilke specielle regler der hører til ingrediensen.

kvaksalver bøger

Inden næste runde starter, skal man tælle, hvor mange rottehaler der er imellem sin brik og den forreste brik. Hver rottehale giver dig lov til at starte 1 ekstra felt fremme i gryden i den kommende runde. Denne regel sørger for, at man altid har en chance - også selv om man måske starter med at sakke bagud.

pointbræt

 

Præsentation

Så snart du kigger på kassen, ved du øjeblikkeligt, hvad der er i vente. Alle komponenterne i Kvaksalver er holdt i en farverig, tegnet stil, der underbygger stemningen fra en middelalderlig markedsplads. Der er virkelig kælet for detaljerne. Opskrifterne har små tegninger, der insinuerer, hvad baggrunden er for de forskellige komponenter. For eksempel er de lilla brikker med "ånden" en døende mands sidste åndedræt! De små detaljer er med til at gøre spillet mere levende.

spilleplade

Spillet er meget godt organiseret, og der er tegninger på pladen, der viser, hvor alting skal være. Du skal lægge dine rubiner på den lille pose, og rotten skal ligge i skålen, når den ikke er i brug.

rubiner

 

Konklusion

Kvaksalver er både ekstremt tilfredsstillende og frustrerende (på den gode måde) på samme tid. Glæden ved at trække ingredienser fra posen er virkelig stor, og når det lykkedes dig at aktivere brikkernes særlige regler, føler du dig ustoppelig. Det er altså lige indtil, du får gryden til at eksplodere, selv om sandsynligheden for at trække et snebær for meget var 1/8. Der er selvfølgelig et element af held i spillet, men det er også det, der skaber den interessante dynamik i spillet. Alle holder øje med hinandens gryder. Skal du holde dig til det sikre, eller skal du gamble og se, om du kan overhale dine modstandere? Og selv hvis din gryde eksploderer, kan du heppe på de andre spillere og opfordre dem til at fortsætte med at trække brikker (indtil de også eksploderer!).

flere brikker

Der er en enormt stor genspilningsværdi i Kvaksalver. Dels er der 4 forskellige opskrifter til hver ingrediens, der fuldstændig ændrer deres funktion i spillet. Derudover kan spillepladen med gryden også vendes, hvorved man får et større udvalg af handlemuligheder i løbet af spillet.

svampe

Jeg kunne dog godt have ønsket en bedre måde at opbevare de mange små brikker. Når vi spiller, hælder vi alle brikkerne ud i en stor bunke. Det fungerer også fint, men det kunne have været mere elegant.

 Opsummering: 

  • Hurtigt og tilfredsstillende spil
  • Alle spiller simultant
  • Flot, funktionel og stemningsfyldt grafik
  • Stor genspilningsværdi
  • Man kan stadig nå at vinde, selv om man kommer bagud

Kvaksalver er et genialt spil til alle, der elsker at tage chancer!

Har du nogle spørgsmål? Hvad vil DU gerne se guides til? Skriv til os på Facebook.

 Næste blog                                  Forrige blog 


TILBAGE TIL TOPPEN
x