Vi sender som normalt. Butikken i Aalborg er lukket men afhentning er stadig muligt. Åbningstider
  • Billig fragt fra 39kr, Gratis over 500 kr.
  • Gratis ombytning i 30 dage
  • Levering: 1-2 hverdage
  • Kundeservice: +45 3070 6192 man-fre 10:00-17:30 (lør 10:00-16:00)

Spilanmeldelse: Kvaksalver

af Jan Jensen udgivet October 02, 2020

Det er starten på den 9-dages festival i byen, og heksebryggere og vismænd samles fra nær og fjern for at sætte deres kedler op. Nu gælder det om at brygge de bedste eliksirer og miksturer, så byens borgere kan blive kureret for kærlighedssorger, skaldethed og alle mulige andre lidelser. For en klækkelig sum rigsdalere vel at mærke!

Antal spillere: 1-4
Alder: 10+
Spilletid: 45 min.
Pris: 299,95 kr
Køb her: Kvaksalver

Spil det fordi: Nervepirrende pres dit held, enormt stor genspilningsværdi, unik og sjov måde at trække brikker.

Billederne er fra den engelske udgave. Spillet er så godt at jeg ikke kunne vente på den danske...


Hvad er Kvaksalver

Kvaksalver blev originalt udgivet som "Quacksalber Von Quedlinburg", men er nu endelig udkommet i en dansk udgave. Selv om den danske udgave nu foregår i en unavngivet by, er selve spillet præcis lige så lækkert og gennemført som originalen. Kvaksalver er et "pres dit held"-spil, hvor du hele tide skal vurdere om du bør fortsætte eller ej - Og efter du har indset at det er dumt at fortsætte, bliver du alligevel ved!


Spillerne tager rollen som kvaksalvere, der har 9 dage (runder) til at brygge tiltagende avancerede miksturer, og tjene så mange penge som muligt, med det formål at blive byens bedste kvaksalver.

 

Hvordan spiller man

Spillerne har 9 runder til at score så mange points som muligt. Den spiller der har flest points når spillet er forbi, har vundet. Hver spiller bliver udstyret med spilleplade (gryden) og en sort stofpose, der indeholder et bestemt antal brikker, der repræsenterer de mystiske ingredienser, som skal puttes i gryden. Nogle af brikkerne er nyttige ingredienser, men de hvide snebær kan få gryden til at eksplodere, hvis der kommer for mange i.

 
I hver runde skal alle spillerne trække brikker fra posen og lægge dem i gryden. Alle brikker har en talværdi (1, 2 eller 4), og når en brik bliver trukket skal den lægges et tilsvarende antal felter fra den forrige brik. Jo flere brikker man kan få lagt i gryden, jo flere points får du, og jo flere penge tjener du. Pengene bruges til at købe flere og bedre ingredienser imellem hver runde.

 
Man bestemmer selv hvornår man vil stoppe med at trække brikker fra posen. Hvis værdien af snebær i gryden overstiger 7, eksploderer gryden nemlig, og så skal man give afkald på enten sine points eller penge for denne runde. Antallet af brikker med snebær er dog kendt, så man kan altid lave en beregnet risikovurdering om der skal trækkes flere brikker eller ej.

 
Når alle spillere enten har valgt at stoppe, eller fik deres gryde til at eksplodere, gives der points og penge alt efter hvor mange brikker man hver især fik lagt på. Nogle af brikkerne kan også udløse forskellige ekstra bonusser, hvis bestemte betingelser er opfyldt.

Spillernes brikker rykkes frem på spillepladen og spillerne må nu købe nye ingredienser for de penge de tjente i denne runde. Som spillet skrider frem, bliver der åbnet op for flere forskellige ingredienser. Til hver ingrediens høre en tilsvarende opskriftbog, der forklarer hvilke specielle regler der hører til ingrediensen.

Inden næste runde starter, skal man tælle hvor mange rottehaler der er imellem sin brik og den forreste brik. Hver rottehale giver dig lov til at starte 1 ekstra felt fremme i gryden i den kommende runde. Denne regel sørger for at man altid har en chance, også selv om man måske starter med at sakke bagud.

 

Præsentation

Så snart du kigger på kassen, ved du øjeblikkeligt hvad der er i vente. Alle komponenterne i Kvaksalver er holdt i en farverig tegnet stil, der underbygger stemningen fra en middelalder markedsplads. Der er virkelig kælet for detaljerne. Opskrifterne har små tegninger, der insinuerer hvad baggrunden er for de forskellige komponenter; De lilla brikker med "ånden" er en døende mands sidste åndedræt! De små detaljer er med til at gøre spillet mere levende.

Spillet er meget godt organiseret, og der er tegninger på pladen der viser hvor alting skal være. Du skal lægge dine rubiner på den lille pose, og rotten skal ligge i skålen, når den ikke er i brug.

 

Konklusion

Kvaksalver er både ekstremt tilfredsstillende og frustrerende (på den gode måde) på samme tid. Glæden ved at trække ingredienser fra posen er virkelig stor, og når det lykkedes dig at aktivere brikkernes særlige regler føler du dig ustoppelig. Det er altså lige indtil du får gryden til at eksplodere, selv om sandsynligheden for at trækker et snebær for meget var 1/8. Der er selvfølgelig et element af held i spillet, men det er også det der skaber den interessante dynamik i spillet. Alle holder øje med hinandens gryder. Skal du holde dig til det sikre, eller skal du gamble og se om du kan overhale din modstandere? Og selv hvis din gryde eksploderer, kan du heppe på de andre spillere, og opfordre dem til at fortsætte med at trække brikker (indtil de også eksploderer!).

Der er en enorm stor genspilningsværdi i Kvaksalver. Dels er der 4 forskellige opskrifter til hver ingrediens, der fuldstændig ændrer deres funktion i spillet. Derudover kan spillepladen med gryden også vendes, hvorved man får et større udvalg af handlemuligheder i løbet af spillet.

Jeg kunne dog godt have ønsket en bedre måde at opbevare de mange små brikker. Når vi spiller hælder vi alle brikkerne ud i en stor bunke. Det fungerer også fint, men det kunne have været mere elegant.

 Opsummering: 

  • Hurtigt og tilfredsstillende spil
  • Alle spiller simultant
  • Flot, funktionel og stemningsfyldt grafik
  • Stor genspilningsværdi
  • Man kan stadig nå at vinde selv om man kommer bagud

Kvaksalver er et genialt spil til alle der elsker at tage chancer!

EFTERLAD EN KOMMENTAR

Bemærk venligst at kommentarer skal godkendes, før de er offentliggjort


TILBAGE TIL TOPPEN