• Billig fragt fra 39kr, Gratis over 500 kr.
  • Gratis ombytning i 30 dage
  • Levering: 1-2 hverdage
  • Kundeservice: +45 3070 6192 man-fre 8:30-16:00

Spilanmeldelse: Wingspan

af Jan Jensen udgivet September 18, 2020

Næste blog                                  Forrige blog

 

Spilanmeldelse Wingspan

 

I er fugleentusiaster - forskere, fuglekiggere, ornitologer og samlere. Hvem kan finde og tiltrække de bedste fugle til sit reservat? Hver fugl kan sætte gang i en kæde af kraftfulde kombinationer i et af de forskellige levesteder. Du skal sørge for at skaffe føde, tiltrække nye fugle og sørge for at de lægger æg.

Spilanmeldelse: Dice Forge


Antal spillere: 1-5
Alder: 10+
Spilletid: 40 - 70 min.
Pris: 399,95 kr
Køb her: Wingspan

Spil det fordi: Originalt og gennemført fugle-tema, mange måder at opbygge dit reservat, enkelt men spændende gameplay.

Wingspan æske

 

Hvad er Wingspan

Wingspan er et familiespil med et meget unikt tema: Fugle! Og det er helt tydeligt at udviklerne bag spillet er meget interesserede i fugle. Fra de utallige smukke håndmalede fuglebilleder, der er som taget ud af en naturhåndbog, til den utrolige sans for detaljer omkring alle fuglene. Vi får både de danske og latinske navne, vingefang, føde og endda lidt ekstra fakta om hver fugl. Alt dette er dog bare ekstra bonusviden, til de interesserede. De vigtige informationer der relaterer sig til spillet er nemme og hurtige at spotte.

wingspan spilleplade

Spillerne tager rollen som forskellige fugleentusiaster og skal i løbet af fire runder forsøge at skaffe så mange points som muligt ved at lave det bedst mulige fuglereservat. Man kan opnå points ved at lokke fugle til og sørge for at de samler føde og lægger æg.

 

Hvordan spiller man

Hver spiller starter spillet med 5 fuglekort og 1 af hver af de 5 typer føde: frø, orm, bær, fisk og mus. Man får dog kun lov at beholde 5 i alt, i en hvilken som helst kombination af kort og føde. Hver spiller får også et kort med et hemmeligt mål, der potentielt kan udløse ekstra points ved spillets afslutning.

wingspan reservat

Herefter skiftes spillerne til at udføre én handling, repræsenteret med små kuber. Når alle spillerne har brugt deres kuber er første runde forbi. Man kan udføre følgende handlinger:

1. Spil en fugl - Du må vælge et af dine fuglekort fra hånden og betale prisen for at placere det på en tom plads i et af de tre naturområder. Prisen for at spille fugle er et antal føde-markører og æg, afhængigt af hvor på pladen kortet skal placeres.

2. Tag føde - Der ligger altid nogle terninger fremme i fuglehuset (Der også samtidigt fungerer som terninge-tårn). Terningerne har forskellige føde-ikoner. Man tager føde ved at lægge en af terningerne til side og tage den tilsvarende føde-markør. Jo flere fugle du har i dit skov-område, jo mere føde kan du tage ved at vælge denne handling. 

foderbrættet

3. Læg æg - Du må tage et antal æg og placere som du vil på dine fugle. Jo flere fugle du har i græs-området, jo flere æg må du tage hver gang.

4. Træk fuglekort - Denne handling giver dig lov at trække nye fuglekort på hånden. Der ligger altid 3 synlige kort fremme, men hvis de ikke er interessante, kan du altid vælge at tage chancen og trække et ukendt kort. Jo flere fugle i dit vand-område, jo flere kort må du trække.

wingspan ressourcer

Hver gang du tager føde, lægger æg eller trækker fuglekort aktiveres alle fugle i den række, en af gangen. Nogle fugle har særlige evner der træder i kraft, når de aktiveres, og det er her spillet viser sin sande dybde. Den rigtige kombination af fugle kan nemlig danne en kraftfuld motor, der kan skaffe store mængder points og ressourcer hver gang rækken aktiveres.

wingspan gameplay

Når alle spillere har brugt alle deres aktiverings-kuber er runden forbi. Imellem hver runde tildeles der ekstra points hvis spillerne har opfyldt rundens bonus-mål. Disse trækkes tilfældigt, men er kendte fra spillets start.

 

Præsentation

Allerede når man kigger på æsken til spillet, indser man straks, at dette er et noget anderledes spil. Det simple cover med den pastel-blå baggrund og den smukke hvid-orange fugl (en saksehalet kongetyran) repræsenterer på bedste vis den gennemgående æstetik i spillet. Enkelt, smukt og fredfyldt. 

saksehalet kongetyran

Fugletemaet er ekstremt gennemarbejdet, og det er tydeligt at spildesignet og de reelle fugle-fakta går hånd i hånd. Udviklerne har lagt et stort arbejde i at repræsentere hver enkelt fugl så nøjagtigt som muligt. F.eks. er føde, levesteder, vingefang og selv antallet af æg de kan lægge, baseret på virkelige fakta.

wingspan kort

 

Konklusion

Wingspan er et spil der er nemt at lære, men svært at mestre. Efter den første runde bliver du forbløffet over hvor enkle selve reglerne er - og alligevel vil du sidde og svede over de mange svære beslutninger du konstant må træffe. Hvilken rækkefølge skal du skaffe de forkellige ressourcer? Hvilke fugle passer bedst ind i dit reservat? Skal du gå benhårdt efter bonus-points, eller bare koncentrere dig om at bygge selve reservatet op?

et spil wingspan


Slik og cola sælges separat...

Det er svært at planlægge en bestemt strategi fra starten, og man er nødt til løbende at forholde sig til hvilke fugle og føde du har tilgængeligt. I starten af spillet vil der kun være få fugle i dit reservat, og det kan føles som om du ikke får udrettet særligt meget. Men som spillet skrider frem og du får bygget mere og mere på dit reservat, føles det helt fantastisk at udløse den ene kædereaktion efter den anden.

Opsummering: 

  • Enkle regler, men mange muligheder og strategier
  • Smukt og enkelt visuelt design
  • Gennemført tema (inklusiv lærerige facts om fugle)
  • Hurtigt at spille
  • Stor genspilningsværdi
  • Kan spilles solo

Wingspan er et fremragende spil, der fortjener en plads på enhver spilhylde! 

Har du nogle spørgsmål? Hvad vil DU gerne se guides til? Skriv til os på Facebook.

 Næste blog                                  Forrige blog 


TILBAGE TIL TOPPEN