Gratis returret indtil 31. januar

42 kr,- fragt, fri over 599 kr,- til pakkeshop

Levering 1 - 2 hverdage

Vælg de rigtige Sleeves

Vælg de rigtige Sleeves

Jan Jensen |

← Næste blog                                  Forrige blog 

Vælg de rigtige Sleeves
Du er begyndt at spille et nyt fedt kortspil, som Magic eller Pokémon, og nu er du begyndt at lægge mærke til at mange andre spillere på nettet eller i dit lokale spilmiljø, har deres kort i individuelle plastiklommer, også kaldet sleeves. Nu tænker du: Hvorfor skal jeg sleeve mine kort? Hvilke sleeves skal jeg bruge? I denne guide forklarer jeg alt, hvad du har brug for at vide om sleeves.

Oversigt:

  • Hvad er sleeves/kortlommer?
  • Hvorfor skal jeg bruge sleeves?
  • Vælg den rigtige størrelse sleeves
  • Hvilket mærke af sleeves er de bedste?
  • Hvad er Double-sleeving?
  • Sleeves til opbevaring
  • Sleeves til brætspil

  • Hvad er sleeves/kortlommer?

    En sleeve, i daglig tale også nogle gange kaldet ”kortlommer”, eller bare ”lommer”, er ganske enkelt en flad plastiklomme, beregnet til at kunne rumme et samlekort. En sleeve har som regel en åbning i toppen, hvor kortet kan indsættes. Nogle enkelte sleeves har dog åbningen på den lange led.  


    Magic deck i sleeves
    Et Magic deck i røde sleeves. Bagsiden skjuler eventuelle markeringer på kortene.

    Hvorfor skal jeg bruge sleeves?

    Der er to store grunde til at bruge sleeves på dine kort. Sleeves sørger først og fremmest for at beskytte dine kort mod slid og smuds. Når du blander kortene eller spiller dem på bordet vil dine kort efterhånden blive slidte, uanset hvor forsigtig du er med dem.

    Nogle samlekort kan være mange penge værd, og selv den mindste ridse i overfladen, kan sænke værdien. Du kan også eje et sjældent kort, der simpelthen bare er svært at opdrive igen. Når du bruger sleeves, kan du altså sagtens eje dyre eller sjældne kort, men stadig bruge dem til at spille med, uden at du skal bekymre dig om de bliver slidte.

    Hvis du vælger sleeves med en ikke-gennemsigtig bagside, sikrer du dig at alle kortene fremstår ens i dit deck. Det er især vigtigt, hvis du spiller med i turneringer, hvor kortene ikke må være markerede. De færreste prøver på at snyde, men hvis du f.eks. spiller med en blanding af helt nye, og gamle slidte kort, kan det være nemt for alle at se hvornår et bestemt kort kommer. Mange turneringer har som et krav at der skal spilles med sleeves.

    Nyt og slidt Magic kortKortene er i gennemsigtige sleeves, men det til højre er meget slidt i kanten. Det er ikke i orden til en turnering.


    Sleeves har også den fordel at det gør dine kort nemmere at blande, og samtidigt er det et lille unikt særpræg du kan sætte på dit deck. Når du spiller mod andre spillere, er det nemt at holde styr på hvis kort er hvis. Du kan endda farvekode dine decks, så de er lette at finde i din deck-samling.

    Forskellige decks i sleeves
    Det er nemt skelne de forskellige decks, da de er i sleeves med forskellige farver


    Vælg den rigtige størrelse sleeves

    Når du spiller kortspil, vil du generelt støde på to forskellige størrelser af kort, som du vil putte i sleeves. Den langt mest almindelige størrelse er ”standard” størrelsen, som vi kender fra f.eks. Magic, Pokémon, Keyforge og Flesh and Blood. Størrelsen på disse kort er 2,5 tommer x 3,5 tommer (6,4 cm x 8,9 cm).

    Sammenligning af samlekort

    Enkelte kortspil bruger i stedet den Japanske størrelse på 3,25 tommer x 2,25 tommer (5,9 cm x 8,6 cm).
    Herhjemme vil du kun støde på denne størrelse i Yu-Gi-Oh! Og Duel Masters.


    Hvilket mærke af sleeves er de bedste?


    Dragon Shield
    Det danske mærke Dragon Shield laver uden sammenligning de bedste sleeves på markedet. Lommerne er utrolig hårdføre. Samtidigt har de en let tekstureret bagside, der gør dem meget rarere at holde og blande.

    Dragon Shield Sleeves

    Dragon Shield fåes i både standard og Japanese størrelse. Køb Dragon Shield HER

    De udmærker sig også ved, at deres sleeves med grafik på bagsiden er trykt direkte på lommen, og ikke på et stykke folie, der er limet ovenpå. De gør at lommen ikke ”peeler”, altså at folielaget ved brug, begynder at skrælle af i kanterne.
    Dragon Shield laver desuden lommer i både standard og Japansk størrelse. Som en ekstra bonus, kommer Dragon Shield sleeves i en pap-æske, der kan bruges som deck-box.

    Eclipse
    Disse sleeves fra UltraPro kommer på en flot andenplads. Lommerne er også meget slidstærke, men mangler lidt den lækre tekstur vi finder på Dragon Shield. Eclipse føles dog fantastiske når du blander dem.

    Eclipse Sleeves

    Eclipse sleeves fra Ultra Pro er et stærkt alternativ til Dragon Shield. Køb Eclipse HER

    Eclipse største fordel, er at de benytter et ekstra lag af ikke-gennemsigtigt sort, hvilket gør at du aldrig kan se igennem bagsiden. Enkelte af Dragon Shields lyse farver, som f.eks. den gule, er en lille smule gennemsigtig, hvilket kan være et problem, hvis du f.eks. spiller med dobbelt-sidede kort. Det problem får du aldrig med Eclipse.


    Hvad er Double-sleeving?

    Du putter helt konkret to sleeves på dine kort. Forestil dig at du putter dit kort i en tynd, helt tætsiddende sleeve. Så vender du kortet på hovedet og putter det i en anden sleeve. Nu er dit kort fuldstændigt forseglet, så selv hvis der skulle komme støv eller andre urenheder ned i din ydersleeve, så er det næsten umuligt for det at komme op i din inner-sleeve.

    Double sleeved kortDu putter kortet i en sleeve... i en sleeve... Sleeve-ception! Køb inner sleeves HER

    Ved at double-sleeve, giver du dine kort den ultimative beskyttelse, samtidigt med at de stadig kan bruges til at spille.


    Sleeves til opbevaring

    Når du begynder at have en stor samling af kort, vil der altid være nogle kort du ikke lige får brugt i dine decks, men stadigvæk gerne vil passe rigtig godt på. En rigtig god løsning er at benytte ”Penny Sleeves”. Som navnet antyder, er disse sleeves meget billige, men er dog også af væsentlig dårligere kvalitet end andre sleeves. Men mens de er næsten ubrugelige at spille med, er de perfekte til at beskytte kort, der bare står til opbevaring.


    Ultra pro sleeves

    "Penny Sleeves" er billige og gode til at give din samling lidt ekstra beskyttelse. Køb
    HER

    Er du i besiddelse af meget dyre kort, vil du måske gerne give dem lidt ekstra beskyttelse. Her kan du bruge en ”top-loader”, som er en hård plastik-skal, der også beskytter mod at kortet bliver bøjet. Top-loaders fungerer også fint, hvis du skal sende et kort med posten.

    Toploaders
    Tre Flesh and Blood kort i solide toploaders fra Ultra Pro. Køb toploaders HER

     

    Sleeves til brætspil

    Indtil nu har vi mest kigget på sleeves til samlekort, men rigtig mange brætspil indeholder også kort som en del af de mange komponenter der udgør spillet. Catan har f.eks. kort resource-kort og udviklings-kort. Du kan være interesseret i at putte sleeves på kortene i dine brætspil, af samme grund som dine kortspil: For at beskytte mod slid og snavs og for at gøre kortene nemmere at håndtere og blande.

    Modsat de fleste samlekort, der bruger "standard"-størrelsen, kan kortene i et brætspil have mange forskellige størrelser og dimensioner. Sammenligning af kort til brætspil
    Ticket to Ride bruger smalle "medium" kort, mens Terraforming Mars bruger "standard". 

     

    Men selv om der er brug for kort i mange forskellige størrelser, er de fleste spilproducenter heldigvis efterhånden begyndt at holde sig til nogle enkelte formater. Det gør det nemmere at skaffe sleeves der passer helt perfekt.


    Standard størrelser på sleevesArcane Tinmen producerer sleeves i alle de mest gængse størrelser. Målene er i milimeter. Køb HER


    Hvis du er i tvivl om hvilke sleeves du skal bruge til dit brætspil, kan du prøve en af disse hjemmesider:

    https://sleeved.io/

    https://www.sleeveyourgames.com/

    Bare skriv dit spil i søgefeltet, for at se hvilken størrelse, og hvor mange sleeves du skal bruge.

     

    Vi håber du er blevet klogere på hvilke sleeves der er de rigtige for dig. Du er altid velkommen til at kontakte Spilforsyningen, hvis du har brug for yderligere assistance.

    ← Næste blog                                  Forrige blog