• Billig fragt fra 39kr, Gratis over 500 kr.
 • Gratis ombytning i 30 dage
 • Levering: 1-2 hverdage
 • Kundeservice: +45 3070 6192 man-fre 8:30-16:00

Alt du skal vide om Call of Cthulhu

af Alexander Bering udgivet January 24, 2023
← Næste blog                                Forrige blog   

Hvad er Call of Cthulhu RPG?

Stemmerne i mørket fortsætter deres drævende hymne. Du genkender ikke sproget, men det er groft og lyder forkert, som om det ikke er skabt til menneskeligt brug. I det du stille sniger dig længere frem, passerer din hånd noget koldt og slimet på væggen. Du nedkæmper impulsen til at kaste op, i det du stirrer på en skællet krop, delvist smeltet sammen med dens omgivelser.

Hvad er Call of Cthulhu?
Call of Cthulhu - Cthulhu rises

Fra 1916 og frem til sin død i 1937 udgav Howard Phillips Lovecraft en lang række af korthistorier og noveller, der senere er blevet fundamentet for det man i dag kalder Cthulhu Mythos. Disse historier indeholder et væld af overnaturlige, kosmiske kræfter og væsener, der er blevet brugt og videreudviklet af mange andre forfattere igennem tiden.

I 1981 blev dette mythos grundlaget for rollespillet Call of Cthulhu, et spil der sidenhen er blevet et af de mest populære rollespil i verden! Spillet fokuserer på en mere dyster udgave af vores eget univers, fyldt med mysterier, gale kultister, og ubeskrivelige rædsler. I denne verden tager spillerne rollerne som efterforskere, der skal forsøge at løse okkulte mysterier uden at miste forstanden eller livet.

 

Et spil Call of Cthulhu består oftest af 3-6 spillere og en såkaldt Keeper: en person der styrer spillets verden, fjender, allierede og som skaber den historie og de mysterier som de andre spillere skal igennem. Sammen udfolder spillere og Keeperen spillets handling igennem improvisation og terningekast.


H.P. Lovecrafts verden

Da mange af H.P. Lovecraft historier finder sted i 1920’ernes New England, fokuserer Call of Cthulhu spillet også på dette område og tidsperiode. Ofte vil spillernes karakterer være almindelige mennesker med beskæftigelser så som politifolk, forskere eller journalister.

Lovecraftian efterforskere

Selvom de primære regelbøger til Call of Cthulhu (også kaldet CoC) er skrevet med denne tidsperiode som fokus, kan man sagtens spille i andre perioder og områder. Der findes masser af udvidelser til spillet med regler til tidsperioder som eksempelvis det vilde vesten, middelalderen, den franske revolution m.m.  

Uanset hvilken tidsalder eller verdensdel, man vælger skal være baggrunden for sit spil, er der dog altid nogle fællestræk. Eksempelvis mødet med det ukendte, det almene menneskes sårbarhed og selvfølgelig de ældgamle mysterier, som spillerne bliver draget ind i. 


Spilsystemet i CoC

Call of Cthulhu character sheet

 

 • Skill Checks - I løbet af et spil Call of Cthulhu, kommer efterforskerne uden tvivl ud i forskellige situationer, hvor udfaldet er usikkert. Dette kan eksempelvis være, hvis de prøver at finde spor i et gammelt, nedbrændt hus eller hvis de prøver at overtale en politibetjent til at give dem navnet på et vidne, der så huset brænde. I disse situationer bruger spillet et d100 system til at bestemme, hvorvidt efterforskerne lykkedes.

  Eksempel: Julian er i gang med at gennemsøge en bogreol efter spor. Keeperen beder derfor Julian’s spiller om at lave et ”spot hidden”- check. Spilleren ruller 37 på sin d100 og sammenligner med Julian’s "spot hidden" skill på 50% Da 37 er mindre end 50 lykkedes spilleren med handlingen og Julian finder derfor en skjult kontakt gemt bag en af bøgerne i reolen.
  Call of Cthulhu skille check
  Ved særdeles svære handlinger, kan en Keeper bede om en ’hard’ eller ’extreme’ succes. I disse tilfælde skal spilleren rulle under henholdsvis halvdelen eller en femtedel af deres normale procentangivelse i den pågældende skill. I ovenstående tilfælde med Julian’s spot hidden check ville en 'hard' succes svare til at rulle under 25%, mens en 'extrem' succes svarer til at rulle under 10% 

 • Sanity - Som nævnt tidligere har spillet et stort fokus på, hvor skrøbelige almene mennesker er, specielt når vi bliver udsat for psykisk pres. Dette kommer bl.a. til udtryk i spillets Sanity-system.

  Når en karakter kommer ud for en stressende situation eksempelvis, hvis de finder et lig i en nedslidt lejlighed eller hører eldritch hvisken for enden af en mørk gyde, kan Keeperen bede spillerne om at lave et sanity-check.

  Ligesom med almindelige skill checks, ruller spilleren 1d100 og sammenligner med sin sanity-score. Fejler man checket mister man en del af sine sanity points, hvilket kan føre til midlertidig, længerevarende, eller permanent sindsyge. 

 • Kamp og skade - I Call of Cthulhu er kamp ikke altid det rigtige svar. 
  Call of cthulhu bestiary ghast
  Faktisk er det oftest bedst at undgå kamp, når man står overfor vrede folkemængder eller de skabninger, der lurer i mørket. Som et helt almindeligt menneske i en mørk og dyster verden, er man meget skrøbelig og ens efterforsker kan hurtigt lide en grufuld død, hvis ikke man er forsigtig.

  Skulle man være heldig at overleve mødet med det ukendte med blot lidt mindre skader, har man stadig et længere rehabiliteringsforløb forude. I modsætning til mange andre RPG’er healer ens karakter ikke på magisk vis alle sine hit point natten over. I Call of Cthulhu går der oftest flere uger i spillet før man er tilbage på toppen.


Hvorfor skal jeg spille Call of Cthulhu?

Call of Cthulhu handouts

Det kan være svært at gennemskue, hvorfor man skal vælge et bordrollespil fremfor et andet og mange vil formegentligt gå direkte til Dungeon & Dragons, da dette er det største og mest populære rollespil. Hvert system har elementer, de egner sig bedre til end andre og i Call of Cthulhu’s tilfælde, er dette i særdeleshed dets tunge fokus på horror, efterforskning og rekvisitter – sidstnævnte bruges til at repræsentere de spor, efterforskerne finder i løbet af spillet, hvilket er med til at skabe yderligere indlevelse i handlingen.

Som nævnt tidligere, er spillernes karakterer også meget sårbare, hvorfor man ofte prøver at undgå kamp. Dette medfører også et større fokus på selve rollespillet, så hvis man elsker at fordybe sig i de karakterer man spiller, giver Call og Cthulhu også rig mulighed for dette – så længe man accepterer, at ens karakter højst sandsynligt ikke har en lykkelig slutning i vente.

Hvor skal jeg starte med Call of Cthulhu?

Hvis du er interesseret i at spille Call of Cthulhu, skal du først og fremmest bruge en gruppe at spille med. Her kan du jo starte med at forhøre dig blandt dine venner, om de skulle have en lignende interesse. Hvis ikke findes der heldigvis mange rollespilsgrupper rundt omkring i landet og på Facebook, hvor man kan finde folk at spille med.

Hvis du har en gruppe at starte med, kan I passende begynde med
Call of Cthulhu: Starter Sættet. Her finder I alt, hvad I skal bruge for at komme i gang med at spille inklusiv tre scenarier og færdiglavede efterforskere. Hvis du ikke kan finde nogen at spille med, kan du dog stadig få lov at prøve kræfter med spillet igennem de mange solo-scenarier som eksempelvis Alone Against the Frost! Du kan se hele vores udvalg af Call of Cthulhu RPG produkter her.

Hvor skal du starte med call of cthulhu 

Har du spørgsmål om Call of Cthulhu eller andre rollespil, er du altid velkommen til at kontakte os per mail eller besøge vores butik i Aalborg. Tilbage er der nu kun at sige ”ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn” eller oversat til et mere forståeligt engelsk ”In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming”

← Næste blog                                Forrige blog   
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Spilforsyningen Instagram
Spilforsyningen tiktok
TILBAGE TIL TOPPEN
x