Ingen Varer i Vognen
Nu har din vennegruppe besluttet, at I skal prøve Dungeons and Dragons og du har sagt ja til at være Dungeon Master, men hvad vil det egentligt sige og hvor starter man lige med at forberede et episk DnD-eventyr?
En dungeon master (DM), også kaldet gamer master (GM), er en central rolle for et hvert spil DnD. Det er dungeon masteren, der kender plottet til eventyret og hjælper med at guide de andre spillere gennem historien. Det er også dungeon masteren, der holder styr på spillets regler, styrer historiens skurke og monstre, samt resten af den verden spillet foregår i.
Det er altså en stor opgave at være dungeon master og det kan nemt virke uoverskueligt. Det behøver det dog ikke at være og der findes mange hjælpemidler, der kan guide førstegangs dm'ere til at skabe uforglemmelige historier sammen med deres spillere.
Dungeons and dragons er et stort spil og der findes et hav af bøger, kort, figurer og andet tilbehør til spillet. Det er dog langt fra det hele, der er nødvendigt for at skabe en god oplevelse. De vigtigste ting finder du herunder:
Dungeon Master's Guide, er en essentiel bog, der indeholder information om at skabe din egen verden, magiske objekter, hvordan man styrer spillet og meget mere.
Monster Manual, indeholder information om de mest almindelige monstre i DnD-universet. Den er nødvendig for at kunne styre de monstre dine spillere skal kæmpe i mod.
Player's Handbook, er mest beregnet til dine spillere. Det er dog også her man finder spillets grundregler og er derfor et vigtigt opslagsværk, når man bliver i tvivl om en given regel.
Terninger, bruges bl.a. til at styre monstre og rulle forskellige saves og checks (mere info her). Der findes et hav af forskellige designs, men så længe du har 2-3 sæt rollespilsterninger, er du rimeligt godt dækket ind.
Notesblok/blyant, er to vigtige værktøjer for en DM. Det skal gerne skrives noter under jeres sessioner, så du kan huske, hvad der er sket og andre vigtige detaljer.
DM-skærm, lader dig skjule dine terninger, så dine spillere ikke kan se, hvad du slår. Det er en god måde at skabe spænding omkring bordet. De fleste skærme har også de mest brugte regler printet på indersiden, så du ikke behøver at slå op i dine bøger hele tiden.
Figurer og Battlemaps, bruges oftest til at holde styr på folks placering under combat. De er dog ikke nødvenige og mange foretrækker blot at forestille sig, hvad der sker under combat (også kaldt "Theater of the Mind").
Baggrundsmusik, kan være et fantastisk værktøj til at skabe stemning omkring bordet. Der findes masser af god musik fra film, videospil eller ambient musik og det meste kan heldigvis findes gratis på spotify eller youtube (vi anbefaler Midnight Syndicate - Dungeons & Dragons).
Dungeons and dragons spilles ofte som en kampagne, der bliver delt i en eller flere sessioner. Hver kampagne indeholder en verden fyldt med lokationer, npc'ere, monstre, samt en historie der binder det hele sammen. Alt dette styres af dungeon masteren og der er overordnet to måder at tilgå denne opgave på. Man kan vælge at spille en pre-written kampagne eller skabe sin egen homebrew.
Dungeons & Dragons er dog ikke det eneste rollespil på markedet og afhængigt af, hvilken type verden du ønsker at skabe, kan det være en god ide, at vælge et andet rollespilssystem, der er bedre egnet til den historie, du ønsker at fortælle. Du kan se eksempler på andre rollespilssystemer her.
Pre-written
En pre-written kampagne er, som navnte antyder, en færdigskrevet historie komplet med alt, hvad man skal bruge af npc'ere, monstre, magiske artefakter, lokationer m.m.
Der er skrevet et utal af kampagner i mange forskellige genre og sværhedsgrader. Som førstegangs DM anbefaler vi Lost Mines of Phandelver eller Dragon of Icespire Peak. Begge produkter indeholder et kort, letforståeligt eventyr og alt hvad du skal bruge for at starte en kampagne med det samme. Har du allerede har prøvet de to ovenstående, har vi samlet fem andre foreslag her.
Homebrew
Sidder du selv med en ide til en spændende historie, kan du lave en homebrew kampagne. Her skriver du selv spillets historie, lokationer og npc'ere. Det kan være du vil prøve at skabe dit helt eget univers, hvor dine spillere kan gå på opdagelse. Alternativt kan du lave en historie i en allerede eksisterende verden:
Uanset om du vælger at sætte din historie i en eksisterende verden, eller om du skaber din egen fra bunden, så er det en god ide at starte småt første gang du skal være dungeon master.
Holder du din historie indenfor et mindre område (eks. en by og det nærliggende område), gør du dit arbejde mere overskueligt, hvilket lader dig fokusere på dine spillere. På denne måde kan du i højere grad også uddybe hver enkelt lokation, så din verden kommer til at føles mere levende.
På samme måde er det en god ide at dine spillere starter i et lavt level. Her har de nemlig adgang til færre evner, hvilket også betyder færre regler at huske på for dig. Det er en rigtig god måde at blive fortrolig med spillet grundmekanikker, før man udvider med nye evner og regler.
Session Zero
Når du starter en kampagne er det vigtigt at du taler med dine spillere om, hvad I hver i sær har af forventninger til spillet. Det er også vigtigt at notere, hvad de planlægger at spille og hvad deres baggrund er. Alt dette kan med fordel gøres til en session-zero.
En session zero er en god mulighed for at forventningsafstemme, rulle stats til deres karakterer og aftale, hvornår og hvor tit I skal spille. Punkter man kan tale om kan inluderer:
Det er vigtigt, at du hjælper dine spillere med deres karakterer, så du også kan lære lidt om, hvad karakterens motivation og baggrund er. Det kan nemlig være en fremragende inspiration til din histories plot. En kampagne bliver også meget mere spændende for spillerne, hvis den har en forbindelse til deres karakter. Husk dog ikke kun at fokusere på en enkelt spiller, da der skal være lige plads til alle ved bordet. Du kan læse mere om session zero her.
EncountersEn session af dungeons and dragons kan koges ned til en serie af såkaldte "encounters". Dette er øjeblikke i spillet, hvor spillerne bliver præsenteret for en udfordring. Encounters kan groft opdeles i to kategorier: social og combat encounters.
Hvad skal du forberede?
Når du skal forberede dig til en session, er der et par ting man skal have i mente:
Hvis du ønsker at starte med at spille DnD hurtigst muligt og ved at du skal være dungeon master, så er Lost Mines of Phandelver en rigtig god start.
Den indeholder alt, hvad du skal bruge til dit første spil DnD og inkluderer en pre-written historie, der fungerer som en spændende introduktion til spillet og dets regler.