• Billig fragt fra 39kr, Gratis over 500 kr.
  • Gratis ombytning i 30 dage
  • Levering: 1-2 hverdage
  • Kundeservice: +45 3070 6192 man-fre 8:30-16:00

Hvad er Warhammer 40.000?

af Alexander Bering udgivet April 04, 2022

← Næste blog                                  Forrige blog  

Hvad er warhammer 40.000

Warhammer 40.000 er et af de største figurspil i verden. Det er faktisk så stort, at det kan være svært at få et overblik over som ny samler eller spiller. Vi har samlet lidt råd til dig, der ønsker at prøve kræfter med den populære hobby.

 

Hvad er Warhammer 40K?

warhammer necron miniature

Warhammer 40.000, også kaldet 40K, er et figurspil produceret af Games Workshop og foregår langt ude i en mørk og grusom fremtid. I 40K sætter to spillere deres hære op i mod hinanden og kæmper om at kontrollere forskellige punkter på en slagmark.

Som hobby har Warhammer 40K mulighed for at være meget mere end blot et spil. Før man kan blive klar til at sende en hær på slagmarken, skal man udvælge sine tropper, og de skal alle samles og males. Det kan dermed hurtigt blive en meget omfattende hobby, som kan være uoverskuelig at starte på. 

Det behøver det dog ikke at være og der er i dag flere muligheder end nogensinde for at prøve kræfter med hobbyen uden at skulle sprænge pengetanken.

Hvis du er mere til fantasy end sci-fi, kan det være Warhammer Age of Sigmar er lige noget for dig - det kan du læse mere om her.

 

Hvor starter jeg med Warhammer?

Space Marine start samling

Et af de bedste steder at starte er Recruit Edition startersættet, der giver masser af værdi for pengene. Her får du de grundlæggende regler, et battlemap, terninger, samt figurer nok til at afprøve spillets grundrelementer. Figurerne er fra de to fraktioner Space Marines og Necrons og er ikke samlet i forvejen. Det er dermed op til dig at samle dem. Som hjælp har vi lavet en lille guide her.

Recruit edition warhammer 40k

Recruit Edition sættet lader dig spille små kampe, så du kan lære spillets regler. Ønsker du at udvide til noget større, kan du med fordel supplere med enten Elite- eller Commander Edition. I begge sæt får du flere specielle figurer, og med Commander Edition får du endda også terræn at spille med. Teræn kan bruges til at skabe mere dynamiske kampe, hvor dine figure kan søge dækning, eller klatre op og få et større overblik af slagmarken. 

Maling. Når du køber warhammerfigurer ankommer de i såkaldte "sprues": små rammer med grå plastikdele. Disse skal som nævnt tidligere samles og kan også males, hvis du ønsker at give dine figurer lidt mere liv.

Start painting warhammer space marines

Der er et hav af hobbymaling at vælge i mellem. Så for at gøre det lidt mere overskueligt, kan man starte med de to begyndersæt, der er lavet til henholdsvis Space Marines og Necrons

Du kan lære mere om, hvordan man maler minifigurer i vores begynderguide her.

 

Hvordan samler jeg en Warhammer hær?

Craftworlds Aeldari Miniatures

Selvom startersættene er det nemmeste sted at starte din samling og lære reglerne, er det jo ikke sikkert, at det lige er Space Marines eller Necrons, du har lyst til at samle på. Der er heldigvis mange andre fraktioner at vælge i mellem og de fleste har deres egne "Start Collecting" bokse, der indeholder figurer nok til at skabe fundamentet til en hær.

Start Collecting Tyranids, Craftworlds, Astra Militarum

Når du skal vælge, hvilken fraktion du gerne vil samle på, er det bedst at gå med den der, efter din mening, har de sejeste figurer. Så kan det godt være, at det ikke nødvendigvis er den bedste eller nemmeste hær at spille med, men det er en meget federe oplevelse, at spille med en hær, der har en fed æstetik. Når du har valgt din fraktion er næste skridt, at skaffe deres codex og den fulde regelbog. Med det i hus, har du alt det nødvendige til at begynde at samle og spille Warhammer 40.000.

Hvis du til gengæld kan lide alle fraktionerne og blot ønsker at spille noget let, så anbefaler vi Space Marines. De har et stort udvalg af figurer og er ikke voldsomt komplicerede at spille med.

 

Warhammer 40K's univers

Warhammer 40k, Tau, Sisters of Battle

Som nævnt tidligere foregår Warhammer 40K i en fremtid domineret af krig, chaos og ødelæggelse. Her er galaksen i konstant krig og menneskeheden er på randen af total udrydelse. Spillets univers blander sci-fi og fantasy-elementer, hvilket betyder, at du både kan finde rumskibe, kampvogne og laserpistoler i 40K, men også magi og dæmoner. Denne magi kommer fra et sted kaldet "the Warp", et parallelt univers fyldt med dæmoner og onde kræfter, der ønsker at bryde igennem barrieren mellem de to verdener. 

Nogle individer, kaldet "psykers", kan manipulere the Warp til at udføre et væld af overnaturlige evner og specielle effekter. Men jo mere man benytter sig af the Warp, jo større er chancen for, at lade sig manipulere af de mørke kræfter fra den anden side.

Warhammer 40k psykers

I Warhammer 40K er der ingen reelt "gode" fraktioner. Alle kæmper for overlevelse og er villige til at udføre groteske og amoralske handlinger, hvis det kan give dem sejren i kamp. Universet er et mørkt, pessimistisk, og utilgiveligt sted, hvor ingen kan vide sig sikre.

Menneskeheden har spredt sig til de fjerneste afkroge af galaksen. De ledes alle af "the Imperium of Man", hvis ypperste autoritet er den guddommelige "Emperor of Man", den stærkeste, menneskellige psyker der nogensinde har levet. Kejseren har ledt imperiet i 10.000 år fra sin gyldne trone, der kunstigt holder ham i live. Han er en gud for resten af menneskeheden, for hvem de gladeligt kaster sig i krig mod alskens horrible rumvæsener.  

 

Fraktionerne i Warhammer 40.000

Space Marines

Kendt som "Angels of Death" pga. deres brutalitet og effektivitet på slagmarken. Disse genmodificerede supermennesker er iført den bedste rustning og de bedste våben menneskeheden kan tilbyde. Der findes forskellige undergrupper af Space Marines, som alle følger deres hellige tekst "Codex Astartes". 

Space Marines har en bred vifte af forskellige tropper og underfraktioner, der gør det muligt at tilpasse sin samling alt efter, hvilken slags spillestil, man ønsker. White Scars har hurtige lynangreb, Space Wolves elsker nærkamp, Imperial Fists har ekstra hårdføre tropper osv. 
Space Marine Intercessor

Necrons

Disse oldgamle skabninger stammer fra en tid længe før menneskeheden, og havde engang et vidtrækkende imperium. Efter 60 millioner år er de nu vågnet igen, deres organer og lemmer udskiftet med levende metal, klar til at udslette alt andet liv i deres mål på at genoprette deres imperium. 

Necrons er langsomme, men hårdføre og selv hvis deres tropper dræbes, har de mulighed for at blive genoplivet med deres "Reanimation Protocol". Generelt er necrons bedst med skydevåben på kortere afstande. 

necron warrior

Adeptus Custodes

Den Gyldne Legion består af genmodificerede mennesker, specifikt skabt til at beskytte Jorden og kejseren selv. Der er kun 10.000 custodians ad gangen, men de er til gengæld næsten udødelige og foretrækker at benytte specielle sværd og økser til at nedkæmpe deres fjender. 

Denne fraktion benytter kun elite-enheder, der næsten alle er ligeså stærke som hero-enheder fra andre fraktioner. Af den grund er der aldrig så mange af dem i spil ad gangen. De har begrænset adgang til skydevåben og meget af deres spillestil omdrejer derfor deres nærkampsvåben.

Adeptus Custodus

Adeptus Mechanicus

Adeptus Mechanicus er ganske vidst en del af Imperiet, men der er ikke meget menneskeligt ved de tech-priests, der udgør dens medlemmer. Disse tech-priests har oftests erstattet størstedelen af deres krop med maskineri. De ser bevarelsen og videreudviklingen af teknologi som deres primære mål. Kutteklædte med møtrikker, slanger og ekstra mekaniske lemmer stikkende ud fra kroppen, disse "mennesker" er ligeså horrible på slagmarken, som de er at se på.  

Denne fraktions spilstil er bygget op omkring effektive skydevåben og på at manipulere og forstyrre fjendens tropper. 

Adeptus Mechanicus

Astra Militarum

Denne fraktion udgør størstedelen af Imperiets militære magt. Fyldt med almindelige mennesker og en nærmest uhørt mængde af kampvogne og artilleri. Disse soldater besejrer ikke deres fjender ved at være stærkere eller bedre, men ved at smide så mange tropper efter fjenden som muligt. Den gennemsnitlige levetid for deres soldater er blot 15 timer: Et faktum imperiets officerer finder ligegyldigt, så længde de vinder slaget.  

I spil er Astra Militarums mål ganske simpelt. Spræng fjenden i luften med så meget ildkraft fra kampvogne og artilleri som muligt, før de kommer tæt på. Sørger man for at have officerer i nærheden af sine tropper, kan dette højne effektiviteten af tropperne betydeligt. Officerene har adgang til specielle "ordre", der eksempelvis lader tropperne skyde flere gang per tur.

Astra Militarum Guardsman

Warhammer 40K Grey Knights

Når the Warp åbnes og dæmonerne begynder at slippe igennem, sender Imperiet deres bedste jægere. Disse sølvklædte riddere, er fra en speciel, og hemmelighedsfuld, orden af Space Marines, hvis primære opgave er at beskytte menneskeheden fra the Warp. 

I spil skal man ikke regne med at benytte så mange Grey Knights ad gangen. Til gengæld er deres tropper hårdt-slående og har adgang til en hel del psykers, der kan manipulere slagmarken. Blandt andet med mulighed for at teleportere tæt på fjenden, så de kan udnytte deres nærkampsvåben.

Warhammer 40K Grey knights

 Imperial Knights

Ligesom Chaos Knights, vandrer disse kæmperobotter henover slagmarken med ildkraft nok til at udradere hele regimenter, eller jævne bygninger med jorden med et enkelt slag. Der er kun et fåtal Imperial Knights og kun de bedste krigere får lov til at tage kontrollen over disse frygtindgydende maskiner. 

På grund af deres størrelse og styrke, har man oftest kun omkring 4 modeller på bordet af gangen. Deres kanoner kan skyde fjenden i smadder på tværs af spillepladen, men de har lige så stærke våben til nærkampsscenarier. Mister man en enkelt model, kan man dog komme i vanskelligeder, da den udgør så stor en del af ens styrker. 

Warhammer 40K Imperial Knights

Chaos Daemons

Dybt inde i the Warp bliver mennesker og andre racers følelser til virkelighed. Dette er specielt sandt for menneskehedens mareridt, der tager form af frygtsomme og udødelige dæmoner. Disse tjener ondskabsfulde guder, der sender dem igennem the Warp og ud på galaksens slagmarker, hvor de med klør, hugtænder og klosakse dræber alt de kan komme i nærheden af. 

Der er fire Chaos-guder: Khorne, Tzeentch, Nurgle, og Slaanesh. Hver af dem har en underfraktion af dæmoner med hver deres spillestil. Alt fra de brutale nærkamps dæmoner fra Khorne, til dæmonerne fra Tzeentch, der kontrollerer slagmarken med stærk magi.
Chaos Daemon

Chaos Knights

Disse kæmpemæssige krigsmaskiner tårner over deres fjender. De tjente engang Imperiet, men blev korrumperede af the Warp og arbejder nu på at udslette menneskeheden. Et par få Chaos Knights er ofte mere end et match for hele hære af almindelige tropper. 

Med deres enorme størrelse og kraftige våben, benytter Chaos Knights sig kun af et meget lavt antal figurer i spil. Disse kan bruges effektivt både i nærkamp eller med skydevåben på tværs af spillepladen.

Warhammer 40K Chaos Knights

Chaos Space marines

Ikke engang de mægtige Space Marines er for gode til at lade sig korrumpere af the Warp. Disse tidligere beskyttere af menneskeheden, tjener nu mørke guder og kombinere menneskehedens bedste våben med dæmoniske krigsmaskiner. 

I spil er Chaos Space Marines omtrent ligeså alsidige som de almindelige Space Marines, og her findes der også en bred vifte af underfraktioner, så du kan tilpasse deres spillestil som du har lyst.

Chaos Space Marine

Craftworlds Aeldari

Aeldari imperiet er ikke længere tilknyttet en hjemplanet, men rejser igennem rummet i gigantiske rumskibe. Disse elegante, disciplinerede og arrogante rumvæsener minder på mange måder om de klassiske fantasy-elvere. De bekæmper deres fjender med lynhurtige angreb og mange specialiserede tropper. 

Craftworlds er ikke den nemmeste hær at spille, da deres enheder er så specialiserede. Generelt er deres tropper hurtige og gode til at skyde fjenden og med nogle stærke psykers blandt dem. De egner sig godt til at bevæge sig hurtigt rundt på spilbrættet og skyde fjenden fra flere vinkler. 

Craftworld Aeldari

 Drukhari

Disse nådesløse rumpirater var engang en del af Aeldari imperiet. Fra deres skjulte hjemstavn sender de lynhurtige angrebspatruljer ud for at indsamle rigdomme og slaver. Drukharis lever af at påføre andre lidelse og det er derfor ikke så underligt, at de ynder at bruger gift mod deres fjender. 

Ligesom Craftworlds er denne fraktion super hurtige til at bevæge sig rundt på slagmarken. De har hårdtslående skydevåben og er også ganske stærke i nærkamp. Deres enheder er dog ikke specielt hårdføre, men dette plejer ikke at være et problem, da de hurtigt kan bevæge sig ud af modstanderens rækkevidde.

Drukhari

Warhammer 40k harlequins

Disse Aeldari-krigere følger en mystisk skabning, kendt som "the Laughing God". De er historikere i Aeldari-samfundet, og bevarer gamle traditioner og historier igennem deres dans. For dem er krig et vigtigt ritual og på slagmarken kan man se dem udføre deres krigsdans, mens de suser hurtigt og elegant rundt i mellem deres fjender. 

Ligesom de andre Aeldari-fraktioner, er Harlequins lynhurtige, men ikke særligt hårdføre. De har effektive nærkampsvåben og en masse specielle tricks til at påvirke fjenden, undgå skade og flytte sig selv rundt på slagmarken. 

WArhammer 40K Harlequins

Warhammer orks

For de grønne orkere er der kun én ting, der betyder noget: Nemlig at slås. Hvis ikke du er igang med, eller forbereder dig på at slås, så spilder du din tid. Horder af orkere, kendt som WAAAGHS!, strømmer igennem galaksen og ødelægger alt på deres vej. De bruger alt, hvad de kan finde til at skabe deres klodsede, hjemmelavede våben. Deres våben er derfor ofte meget upræcise, men hvad gør det, når der står 30 andre orkere ved din side og skyder på fjenden samtidig? 

Orks er generelt bedre i nærkamp end til at skyde. De er hårdføre med masser af forskellige tropper og deres hære er ofte afhængige af at have et stort antal tropper for at være effektive. Den store mangfoldighed af tropper betyder også at fraktionen kan varierer mellem forskellige spillestile.   

Warhammer 40K Orks

Tau Empire

Det tætteste warhammer 40K kommer på en godsindet fraktion. Denne sammenslutning af rumvæsener ønsker at forbedre universet og få andre til at se lyset. De er dog langtfra blege for at opnå deres mål via tvang. 

Tau er hvad man kalder glaskanoner. Uhyre effektive med deres skydevåben på lang afstand, men er meget sårbare og uden nogen reelle nærkamps muligheder. De har til gengæld adgang til en masse flyvende droner og "gundam suits" til at hjælpe dem i kamp.

Tau Empire Firewarrior

Tyranids

En evig sult driver en sværm af Tyranids igennem galaksen. Deres tropper er genetisk skræddersyet til at tilpasser sig til enhver udfordring og alle styres af en fælles hive mind. En endeløs bølge af fodsoldater suppleret af enorme monstre, er hvad der venter de stakkels planeter, som Tyranids udser sig. 

Tyranids kan spilles både som en såkaldt "horde-army" med tonsvis af små figurer, men kan også spilles med et fåtal af større monstre. Generelt fokuserer de på nærkamp, men de skydevåben de har adgang til er ganske effektive. Dette kombineres med nogle kraftfulde psykers, der kan styrke deres egne tropper. 

Tyranid warrior

Genestealer Cults

Skjult blandt de mange almindelige borgere i Imperiet, gemmer der sig en kult af borgere inficeret med tyranid-DNA. Disse hybrider arbejder tålmodigt igennem generationer på at styrte Imperiet indefra ved at inficere dets borgere og undergrave dets struktur.

Genestealers er ikke specielt effektive i hverken nærkamp eller med deres skydevåben. De er bedst, når man planlægger sine kampe lidt på forhånd eller bruger dem sammen med andre fraktioner. Genestealers er spillets de facto guerilla-hær og de har mulighed for at dukke op overalt på slagmarken.

Warhammer 40k genestealer cult


Nu har du lært lidt om, hvor du kan starte din Warhammer samling, samt lidt om universets og dets indbyggere. Nu er det bare om at komme i gang og få startet din egen samling. 

Har du lyst til at prøve kræfter med spillet, så er du altid velkommen til Warhammer aften hos Spilforsyningen. Rigtig god fornøjelse med Warhammer 40.000!

← Næste blog                                  Forrige blog  

 

 

TILBAGE TIL TOPPEN