Gratis returret i 30 dage

42 kr,- fragt, fri over 599 kr,- til pakkeshop

Levering 1 - 2 hverdage

Spilforsyningens Guide til RPG-Systemer

Spilforsyningens Guide til RPG-Systemer

Alexander Bering |

 

← Næste blog                                  Forrige blog  
 Guide til rpg systemer

Du har prøvet Dungeons & Dragons - hvad så nu? Hvilke andre spilsystemer er der derude, og hvordan er de anderledes? Jeg har samlet et overblik over de mest populære rollespilssystemer, så du kan få inspiration til dit næste eventyr.

Hvad er et rollespilssystem?

Et rollespilssytem eller rpg, er en type spil, hvor en gruppe spillere lader som om de er karakterer i en verden skabt af en game master. Spillene benytter typisk papir og blyant, men foregår primært i spillernes fantasi. Nogle gange benyttes små minifigurer til at repræsentere karaktererne og de monstre, de møder på deres vej. Sammen med game masteren skaber spillerne en historie, hvor deres karakterer agerer hovedpersoner. Du kan finde eksempler på færdigskrevede historier til D&D her.  

Det mest kendte rpg er fantasy spillet Dungeons & Dragons, men der findes mange andre rollespilssystemer med mange andre slags verdener. Er man mere til dystopisk futurisme kan man spille Cyberpunk eller Shadowrun, mens folk med en forkærlighed for gys og gru kan prøve Call of Cthulhu eller Vaesen. Herunder kan du finde information om flere af de mest kendte og populære rollespilssystemer. Ønsker du i stedet at lære mere om D&D kan du læse mere her, og hvis du skal prøve kræfter som Dungeon Master, kan du finde gode tips og trick her og her). 

  

PathfinderPathfinder the Roleplaying Game

Pathfinder er en slags spinoff fra Dungeons & Dragons, der begyndte som en udvidelse, men som sidenhen fik sin egen regelbog - dog stadig med grund i de tidlige Dungeons & Dragons udgivelser. Pathfinder er groft sagt mere regeltungt end D&D, hvilket betyder at det er sværere at sætte sig ind i, men det giver også flere muligheder for at skabe specialiserede karakterer. 

Pathfinders verden, Golarion er et fantastisk sted fyldt med monstre, drager, skurke og helte. Systemet giver rig mulighed for at skabe sine egne fantasy eventyr og dets regler for skalerende dygtighed (proficiency), betyder at man virkelig kan mærke sin karakter blive gradvist stærkere i løbet af spillet. 

Pathfinder bruger derudover et 3 actions kamp system, hvor hver spiller kan bruge 3 actions på sin tur i kamp. Dette giver stor mulighed for at skabe dynamiske kampscenarier og giver taktiske spillere mulighed for at tænke fremadrettet. 

Køb her 


Warhammer 40K Wrath and Glory
Wrath and Glory

Hvis du er fan af Warhammer 40.000, så er Wrath and Glory det helt rigtige system for dig. Hele systemet er lavet ud fra Games Workshops mørke fremtids univers og er dybt forbundet med dets lange baggrundshistorie. Nye spillere kan dog også være med, da bøgerne indeholder masser af information om universet. Gameplayet er drevet overraskende meget af narrative elementer, for et rpg baseret på et minifigurs krigsspil.  

Spillet benytter et d6 dice pool system, hvor hver spiller har et variende antal af 6-sidede terninger bestemt af karakterens egenskaber, skills og traits. Derudover er der også specielle terninger, kaldet Wrath-dice, der kan tilføje ekstra komplikationer til diverse situationer. 

Spillet kan inddeles i forskellige niveauer (tiers), der påvirker hvor udfordrende spillet skal være, hvor stærke ens karakterer er og hvor voldsomme konflikter man er en del af. 

Køb her


Warhammer Fantasy Roleplay
Warhammer fantasy

Spillet er nu på sin 4. udgave og er baseret på Warhammer Fantasy's The Old World. Systemet er brutalt og meget svært. Her skal man ikke forvente at være de store stærke helte, der redder hele verden, men derimod normale dødelige, der bliver slynget ud i horrible og farlige situationer. Så hvis du er fan af mørk fantasy, vil du sikkert føle dig godt til rette i The Old World.

Spillet benytter procentterningerne, også kaldet 1d100, og for at få succes med en handling skal man rulle lavere end et nummer baseret på sin karakters egenskaber. Herudover måler spillet også succes-niveauer, der er med til at bestemme præcis hvor godt eller dårligt du har klaret en opgave eller skadet en fjende.

Spillet har også en sjov "Dooming"-mekanik baseret på Warhammer-loren. Alle karakterer har fået oplæst et kryptsik dødsvarsel, da de blev 10 år gamle, og hvis ens karakter formår at dø i en situation, der passer til ens "Dooming", får man ekstra XP til at bygge sin næste karakter.

Køb her


Shadowrun Sixth World
Shadowrun

Den 6. udgave af Cyberpunk-inspirerede rollespil. Shadowrun blander en futuristisk setting med klassiske fantasy elementer som elvere, trolde og selvfølgelig magi! Shadowrun's verden foregår i det, måske nu knap så fjerne, 2080 og dets gameplay lægger meget op til at spillerne skal lave heists, indbrud eller spionage. 

Ligesom Wrath and Glory, benytter Shadowrun et d6 dice pool system. 5'ere og 6'ere tæller som "hits" og jo flere hits, jo bedre bliver resultatet af det man prøver at opnå. Hvis halvdelen af ens terninger ruller 1, forekommer der en såkaldt "glitch", hvilket medfører komplikationer. 

Kan man lide at rulle med mange terninger ad gangen, så skal man ikke se længere end Shadowrun, når først man begynder at kombinere sin dice-pool med spillets såkaldte "wild dice" og edge points. Alle disse mekanikker er dog også med til at gøre spillet lidt kompliceret.

Køb her

 

Witcher the Roleplaying Game
The witcher RPG

Om man er blevet fan af The Witcher igennem bøgerne, Netflix serien eller igennem videospillene, så vil der være genkendelige elementer i dette rollespilssystem. Systemet er sat i "The Continent" og der er statblocks til alle de kendte karakterer såsom Geralt, Yennefer og Dandelion.

Spillet har et ganske dybt system til at bygge sine karakterer og der er 10 forskellige professioner at vælge i mellem med hver deres skill tree. Generelt er systemet gearet mod "low fantasy", hvor man ikke skal redde hele verden, men i stedet hjælpe små lokalsamfund.

Dette bliver forstærket af spillet benhårde kampsystem, hvor udstyr og våben langsomt går i stykker i takt med, at de bliver brugt. Ens karakter kan også få vedvarende skader hvilket også er med til at øge sværhedsgraden. Systemet ligger derudover også meget fokus på crafting ligesom i videospillet.

Køb her


Alien the Roleplaying Game
Alien roleplaying game

Mørke klaustrofobiske gange, rummets nedtrykkende isolation og en følelse af konstant at blive jagtet, er hvad der venter spillere af Alien the Roleplaying Game. Som navnet antyder foregår spillet i samme univers som den kendte franchise og har et stort fokus på gys og gru. Systemet er dog letforståeligt og med en masse solid information om universet, så folk der endnu ikke kender til Alien også kan være med. 

Systemet er også nemt at forholde sig til og det er lynhurtigt at lave en karakter, så man kan komme igang. Dette er endnu et d6 dice pool system, hvor man prøver at rulle 5'ere og 6'ere, mens man for alt i verden vil undgå at rulle 1'ere. Disse medfører nemlig stress og får man for meget stress, så dør man i spillet. 

Et af de helt store trækplastre for dette system er selvfølgelig de skræmmende Xenomorphs, og disse skuffer ikke! De er alle beskrevet i detaljer og er uhyrligt stærke, så den bedste plan for at overleve er oftest IKKE kamp.

Køb her


Vampire the Masquerade
Vampire thye masquerade

Vampire the Masquerade er nu på sin 5. udgave og spillet har dermed en lang historie. Systemet foregår i den såkaldte "World of Darkness": En moderne setting, men med vampyrer og andre monstre. I denne verden er der 13 klaner af vampyrer og hver af de spilbare klaner har sine egne specielle kræfter kaldet discipliner, samt en ulempe der kaldes en bane.

Spillet benytter et d10 dice pool system, hvor rul med resultater af 1-5 fejler og 6 - 10 er en succes. Hvis man formår at rulle to 10'ere tæller det som en "critical succes". Som vampyr har man en trang til blod, og dette bliver blandt andet målt i form af "Hunger Points". Disse kan give forskellige komplikationer og gøre det sværere at opnå succeser, når man ruller terninger.

Spillet arbejder også med to forskellige former for skade for at simulere vampyrernes overnaturlige styrke. Overfladisk skade fra ting som knytnæveslag eller hvis man bliver stukket med en kniv, og forværret skade eksempelvis fra direkte sollys.

Køb her


Fallout the Roleplaying Game
Fallout roleplaying game

Hvis du har spillet videospillet Fallout, kommer du til at kunne nikke genkendende til mange af tiltagende i dette rollespilssystem. Spillet er sat i Fallouts postapokalyptiske USA og har et stort fokus på survival. 

Ligesom i videospillet bygger man sin karakter ud fra nogle egenskaber kendt som S.P.E.C.I.A.L. og man har mulighed for at spille som alt fra ghouls til en Mr. Handy - en svævende robot med tre arme. 

For at simulere videospillet og øge indlevelsen, inkluderer systemet mekanikker i kombat til at bestemme, hvor på fjendens krop man rammer dem ligesom V.A.T. - systemet og hver fjende indeholder information om, hvad man kan scavenge fra dem, når de er blevet besejret. 

Spillet er bygget på et 2d20 system, hvor man skal rulle mindre end summen af en given egenskab og skill. Man kan købe adgang til flere d20'ere via såkaldte "Action Points", for at øge sine chancer for succes.

Køb her


Call of Cthulhu
Call of Cthulhu

Call of Cthulhu er et af de mest populære rpg'er der findes og er nu på sin 7. udgave. Spillet er centreret omkring 1920'ernes USA med fokus på kosmisk horror, langsomt detektiv arbejde og tiltagende vanvid forårsaget af mødet med det ukendte. På grund af spillets lange historie og store popularitet, er der rigtig meget materiale at give sig i kast med.

Systemet er bygget op omkring 31 forskellige skills, der er angivet fra 0-100 alt efter hvor dygtig man er til dem. I takt med at man benytter disse skills, bliver de bedre mellem sessioner. Spillet benytter et 1d100 system, hvor man forsøger at rulle under en given værdi for sine stats. Afhængigt af hvor svær en handling man udfører, bliver tallet man skal rulle under mindre og mindre.

Fordi man spiller almindelige mennesker i overnaturlige scenarier, er man meget sårbar i spillet og det tager lang tid at komme sig efter skader. Yder mere har spillet en "sanity" mekanik, der er med til at måle, hvor vidt ens karakter bliver sindsyg af de rædsler de oplever.

Køb her

 

Dune Adventures in the Imperium
Dune adventures in the imperium

Dette rollespilssystem er baseret på den første Dune bog. Universet foregår i år 10191 A.G hvor en enkelt intergalaktisk kejser hersker over mere end 1 million planeter og hvor mægtige familier kæmpen om kontrollen af vigtige resourcer på tværs af galaksen. 

Som spillere skal man sammen skabe en familie, som alle karaktererne enten er en del af eller tjener. Herudover skal man også skabe en fælles rivaliserende familie og på denne måde, kan man som spiller være med til at bestemme sværhedsgraden. Jo mere magtfuld en familie man hører til, jo stærkere fjender har man og jo større er konflikterne. Foruden at være en del af en fælles familie, skal hver spiller styre både én hovedkarakter, men også op til flere små sidekarakterer.  

Spillet byder på fem forskellige typer af konflikter: Dueling, skirmishes, warfare, espionage og intrigue. Alle af disse byder på forskellige udfordringer, hvilket betyder at spillets gameplay kan ændres markant fra encounter til encounter.

Køb her

 

Stargate SG-1 RPG
Stargate RPG

I Stargate RPG tager du rollen som en rekrut i militærets Stargate program. Spillet er baseret på den berømte Stargate franchise og systemet er fyldt med baggrundshistorie og information fra seriens første 6 sæsoner. Så selvom man aldrig har set Stargate før, kan man hurtigt få en forståelse for universet.

Spillet er baseret på D&D 5e, men har ændret flere af reglerne for bedre at passe til sci-fi temaet. Man kan eksempelvis kun nå til level 5 og herefter bliver man stærkere og mere specialiserede via såkaldte feats. 

Systemet inkorporerer også "tech-levels" som alt udstyr bliver inddelt i. Noget udstyr er dermed ikke nær så effektivt overfor andet og man kan derfor blive udfordret, når man møder modstandere, der er mere teknologisk avancerede end en selv. Herudover kan sværhedsgraden også øges med "Tension dice". Disse kan være alt fra en 1d4 til 1d12 og bestemmes i starten af sessionen. De  rulles som ekstra skade, hver gang man bliver ramt i kamp. 

Spillet er specielt egnet til one-shots på grund af adgangen til Stargates, der kan transportere spillerne overalt i universet. Hver session kan derfor byde på en nye verden og en ny mission. 

Køb her

 

Forbidden Lands
Forbidden Lands

Forbidden Lands er et OSR (Old School Renesance) rpg. Systemet er dermed meget inspireret af rollespilssystemernes tidligste historie og mekanikker. Spillet foregår i en klassisk fantasy verden, hvor elvere og dværge levede sammen i harmoni, indtil menneskerne dukkede op og bragte krig og ødelæggelse med dem. 

Spillet byder på 8 forskellige spilbare racer, herunder goblin, ork og wolfkin, samt 8 forskellige classes. Der er ingen levels i spillet, men karakterer bliver i stedet stærkere ved at opgradere deres skills og talenter. Spillerne samler XP ved hjælp af et spørgeskema i slutningen af sessionen og dette er med til at opfordre til mere rollespil. 

Systemet benytter et d6 dice pool system, men inkorporerer også andre typer af terninger som d10'ere og d12'ere, hvis ens karakter har adgang til magiske artefakter. Magi i sig selv er dyrt og meget farligt at benytte, mens ens udstyr kan gå i stykker og skal repareres. 

Køb her


Tales from the Loop
Tales from the loop

Stranger Things i Sverige er hvad der er i vente med Tales from the Loop. I dette spilsystem træder man i løbeskoene på et barn i en alternativ udgave af 80'erne, hvor hovercrafts, folk med walkman og robotter er en del af bybilledet.  

Spillet lægger meget op til at man skal gå på opdagelse i sit lokal område, mens man drøner rundt på sin cykel, lytter til "Take on Me" og løser underlige mysterier. 

Spillet har 8 arketyper baseret på den type børn og teenagere, der ofte var en del af film fra 80'erne. Når man starter spillet vælger man sin arketype, samt sin alder. Jo yngre man er, jo heldigere er man, men jo ældre man bliver, jo flere point har man at bruge til at bygge sin karakter.

Spillet sigter efter at skabe mystik og spænding, men uden at blive for mørkt og indbygget i systemet er derfor en regel om at spillerne ikke kan dø.

Køb her

 

Age of Sigmar: Soulbound
Age of sigmar soulbound

Soulbound finder sted i "The Mortal Realms" fra Warhammer Age of Sigmar figurspillet. Man spiller som en gruppe af soulbounds: Helte udvalgt af guden Sigmar, der skal bekæmpe de ondre kræfter, der tjener Kaos, Død og Ødelæggelse. 

Systemet er på mange måder en fantasy superhelte simulator, da man allerede fra starten er meget magtfuld. Herfra kan man øge sine enkelte skills og egenskaber yderligere. Der er dog ikke meget plads til, eller fokus på at stige i level og systemet egner sig på den måde bedre til kortere eventyr.

Man vælger mellem 23 forskellige arketyper, der er med til at bestemme hvorvidt man spiller som menneske, stormcast, aelver, duardin eller sylvaneth. Alle har adgang til specielle kræfter og nogle har endda adgang til magi. Dette kan dog være farligt at bruge og man risikerer altid at en besværgelse rebounder og skader ens egen karakter.  

Spillet benytter et simpelt d6 dice pool system, der er let at komme igang med. Kamp er ligeledes simpelt sat op og man kan med fordel bruge sine Warhammer Age of Sigmar figurer til at spille med!

Køb her

 

Vaesen: Nordic Horror Roleplaying
Vaesen nordic horror

Vaesen er et gothic/nordic horror rpg med fokus på Sverige i det 19. århundrede. Spillerne tager rollen som efterforskere, der skal undersøge overnaturlige fænomener, som oftest er forårsaget af et "væsen". Væsnerne er baseret på skandinaviske folkesavn og historier og man vil derfor ofte kunne genkende flere af dem. 

Et af spillets omdrejningspunkter er også spillernes hovedkvarter. Ligesom spillernes selv kan hovedkvarteret nemlig stige i level og opgraderes, hvilket giver nye bonuser til spillerne.

Næsten hvert væsen har sine egne adfærdsmønstre, der skifter i takt med at væsnet tager skade i kamp. Derudover har de fleste af dem specielle betingelser, der skal opfyldes før de kan besejres. En vigtig del af spillets efterforsknings element er derfor at finde frem til disse betingelser, da man ellers ikke vil være i stand til at stoppe væsenet.

Køb her

 

Dark Souls the Roleplaying GameDark Souls RPG

Dette rollespil finder sted i "the Ruined World of Lothric" kendt fra Dark Souls videospillene og bogen indeholder masser af baggrundshistorie til spillere og game mastere, så man er klædt ordentligt på. 

Spillets regler er baseret på D&D 5e, så det er let at starte op på, hvis man er familiær med D&D. Der er dog også mange nye tilføjelser, der er med til at give systemet en ægte Dark Souls-fornemmelse.

Nye regler inkluderer "Position", der kombinerer HP og stamina til en enhed. Det betyder at, hvis man benytter sine specielle evner, så mister man også en del af sin "health pool". 

En anden ny regel er "Bloodied", hvor bosser og spillere får adgang til flere (og stærkere) evner i takt med at de tager skade. Skulle en spiller være så uheldig at dø, så taber hele gruppen kampen og man genopstår ved det nærmeste lejrbål. Når dette sker mister man alt sin indsamlede XP og man får tildelt en ny effekt, der enten kan være positiv eller negativ.


Cyberpunk REDCyberpunk Red

Året er 2045. Demokratiet i USA er kollapset og kæmpe Megacorps kontrollerer nu enorme tætbefolkede byer, mens de bekriger hinanden. Neon lys, flyvende biler og folk med cybernetiske kropsdele er en del af hverdagen. I Cyberpunk RED skal du gå på opdagelse i den dystopiske fremtidsby "Night City".

Spillet benytter et 1d10 system, hvor man kombinerer sin stats + skills + 1d10 og sammenligner dette med en DV (Difficulty Value) mellem 10-30. Spillerenes karakterer kan opgradere deres kroppe med Cybertech, der giver adgang til nye evner så som nattesyn, skjulte våben m.m.

Et vigtigt element af Cyberpunk er "Netrunning". Dette lader nogle karaktere træde ind i en digital verden for at hacke, stjæle eller ødelægge diverse digitale systemer. Dette kan skabe nogle interessante øjeblikke i spillet, når en spiller eksempelvis prøver at hacke sig adgang til et rum, mens resten af spillerne prøver at beskytte vedkommende fra en flok sikkerhedsvagter.

Køb her

 

The One RingThe One ring

The One Ring er som navnet antyder baseret på Tolkiens berømte bøger Ringenes Herre og Hobitten. Spillet tager udgangspunkt i disse værker og leder man efter et spil, der fokuserer på andre af Tolkiens bøger, finder man det altså ikke her. En dygtig game master vil dog formegentligt sagtens kunne udvide spillets horisont til andre tidsaldre og lokationer fra Midgård. 

Spillet benytter et specielt dice pool system, der kombinerer d6'ere med en eller to d12'ere. Der er lavet specielle d12'ere til spillet, der indeholder Saurons øje og Gandalfs rune, da disse forårsager specielle effekter og giver ekstra kompleksitet til spillet.

Spillet er delt op i to forskellige faser. En "adventure fase" med fokus på kamp, efterforskning og rejser, samt en "fellowship fase", hvor man hviler sig og laver andre aktriviteter. Spilsystemet forventer at man kombinerer disse faser i blokke bestående af tre sessioner med adventure faser efterfulgt af én session med en fellowship fase. 

Køb her

 

 

← Næste blog                                  Forrige blog